Mekanik kereta: Makluman tukar nama dan alamat ke mekanik kereta
Jika Mahukan Panduan Dan Nasihat Dari Mekanik
Anda Boleh Whatsapp Terus Ke +60173023492

Jan 16, 2014

Makluman tukar nama dan alamat ke mekanik kereta

Assalamualaikum,

Pertama sekali blog yang dahulunya dikenali sebagai kerosakan kereta mengucapkan salam maulidur rasul dan bersyukur serta berterimaksih kepada sokongan pengunjung yang tak putus-putus sejak blog ini dimulakan sekitar tahun 2008.







Olehkerana faktor-faktior keselamatan secara teknikal untuk terus  menerbitkan post secara online maka pada tahun 2014 ini ,blog ini yang dahulunya beralamatkan kerosakankereta telah menukar nama kepada Mekanik kereta serta alamatnya juga telah ditukar kepada mekanikkereta.blogspot.com.Semuga blog yang beralamat baru dan bertajuk baru ini akan terus menyumbangkan manfaat kepada pengunjung seperti sebelumnya.

Blog Mekanik Kereta juga secara rasminya tidak akan menerbitkan post yang lain selain dari automotif repair iaitu semuanya adalah mengenai permasalahan kerosakan dan pembaikan samada penyelesaian,masalah,baiki,modifikasi,enjin,badan kereta,dan keselamatan penggunaan komponen serta alat.

Ruangan komen pula masih mengekalkan corak sama dan tiada perubahan yang lain cuma terdapat sedikit image yang terpaksa dibuang pada ruang REPLY yang dulunya berimage dan sekarang menggunakan butang Reply oleh Google

Topik engine kereta masih kekal sebagai topik utama dalam post dalam blog ini


Akhir kalam Selamat Menyambut Tahun Baru 2014 bersamaan 1435 Hijrah .Sekian.


56 comments:

  1. salam,kereta iswara sy stering rasa free je,ape yg rosak ye,yg jenis xda power stering?

    ReplyDelete
  2. @orang jengkaw/salam saudara orang Jengka,

    Paling elok sekali ialah tukar steering rack sebatang termasuk rack end dan tie rod end insyallah ok,kos sekitar rm250

    ReplyDelete
  3. Hai tauke arsad ah.sya ada sikit punya hal mau tanya sama lu . Gua keleta kadang2 ah dia tengah jln oh dia mcm kuda oh henjut2 . Sya pun stop itu keleta buka itu angin filter kasih pam itu cabuletar minyak kluar pakai sya tangan terus ok. Dia ok mcm 2-3 minggu dtg blk gua pomen pun sdh pening dia suruh gua tukar sja itu cabuletar oh . Itu cabuletar bukan mulah oh... Itu sya minta tauke arsad tolong sama gua la... Ada cara lain ka tauke arsad ....plug cable n plug sdh tukar . Pomen sdh check itu distributar dia ckp ok tak la masala... Lepas tu sya cari pomen lain dia cakap slow jet sya pun tak tau apa tu ? tapi sya tak tukar slow jet tu... Feul pump sdh check pomen cakap ok. Tolong ahhhhhhh tauke arsad gua poket sulah mau koyak ahhh. Itu air sdh mau sampai hidung ah bossss.

    ReplyDelete
  4. @Simyt JeffItu slow jet cabuleta punya balang oh,servis woo lagi mulah,jangan tuaka

    ReplyDelete
  5. Aslmkm tuan. Ingin bertanya masalah kereta waja sy. Model cps auto tahun 02. Kipas radiator lambat mahu pusing. Hingga tempreture meter mencecah 90 baru kipas pusing. Bila pusing meter tempreture akan turun normal semula bwh separuh. Tp bila kipas off nak pusing balik akn jd benda sama. Tunggu meter tempreture naik dekat 90 baru pusing.

    Tapi kalau on aircond, x jd benda tu. Kipas radiator dgn kipas econ pusing sama2 x tunggu tempreture naik. Skrg mmg sy x pernah off aircond sbb takut overheat. Tp kekadang nk jugak hirup udara segar kt luar. Minta pendapat tuan admin ttg penyakit waja sy nih.
    Tq in advance..

    ReplyDelete
  6. @sebaikperhiasanwaalaikumsalam W.B.K.T

    Sebaiknya saudara sebaikperhiasan tukar thermostat dan flush radiator dan gunakan coolant dan air yang baru.

    ReplyDelete
  7. Bos nk tanyer pasal aircond kancil l2s...ble sy on air cond clucth aircond x pusing skali ngan pulley...fius okey.ble on relay okey s

    ReplyDelete
  8. @Unknownw/salam,cek suis a/cond mungkin rosak

    ReplyDelete
  9. Salam Saudara mekanik..saya nak tanya 1 soalan..saya baru saja membeli toyota vios (a) secondhand. Baru-baru ni sy dapati ade bunyi seperti gear tersangkut bila saya mahu gerakkan or reverse kereta. Tapi bunyi tersebut hanya terjadi apabila kereta tidak berjalan selama lebih kurang 2 hari..selepas itu bila stop and nk bergerak semula, bunyi itu sudah tiada..tapi akan berbunyi lagi sekali jika sy ingin membawa kereta 2-3 hari selepas itu..boleh jelaskan ape yang berlaku..adakah gearbox problem?

    ReplyDelete
  10. @Isslah Shahw/salam saudara isslah sihah,

    apa yang perlu saudara lakukan ialah tukar minyak gear auto dan autofilter insyallah ok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq for the reply..sy mmg ade plan nk tukar n service kereta tapi ejen used car inform yg kedai dah buat service..sebab tu sy cancel nk service.. pada pendapat bro mekanik..ape yg patut sy service bile beli kereta secondhand ni selain minyak gear n auto filter. Berape kos nk tukar minyak gear n auto filter brand toyota?

      Delete
  11. @Isslah Shahpertama skali tukar minyak hitam dan filter biasanya used car dah buat,kmdn tuykar minyak gear auto dan autofilter kosnya sekitar rm300.Plug,air filter danfuel filter perlu tukar juga

    ReplyDelete
  12. Aslmkm tuan. Boleh x kongsikan langkah2 membuka dan menukar wiperlink waja? Sy nk try DIY...

    ReplyDelete
  13. w/salam saudara sebaikperhiasan,

    klip wiper ada 2 jenis,pertama yang ditarik keluar,kedua guna klip dan tekan

    1.Jika guna klip tarik keluar tu,tarik saja ia keluar dan masukan wiper baru

    2.Jika guna klip buka tu,buka kan tangkai tutup dan tarik keluar wiper lama dan masukan wiper baru tutup semula klip

    ReplyDelete
  14. Hi saya nak tanya

    Kereta saya hyundai accent 2005, bila saya tekan minyak rpm lebih 2000, dia akan turun mendadak ke 1000 ke bawah and naik turun naik turun (especially bila nak memotong). kemudian lampu engine akan menyala. Bila saya berhenti, off engine and on semula, semua ok balik

    Terima kasih

    ReplyDelete
  15. @Unknownw/salam,jika enjin masih stabil walaupun rpm turun naik,itu adalah masalah wiring dan juga sensor periksa guna code reader

    ReplyDelete
  16. Salam tuan.

    Kat mana lokasi workshop tuan? Sy punya myvi (model SE 2007) mileage dah 170k. So bunyi dah mcm2. Igt nak bwk jumpa tuan utk buat full check n tukar apa2 yg patut.

    ReplyDelete
  17. @wmswmw/salam kat mana2 w/syop pon insyallah ok

    ReplyDelete
  18. as salam... saya mempunyai kereta kia sephia tahun 1999 1.5cc baru2 ni saya betulkan brake... saya tukar pad brake, disc rotor siap grain semula, saya tukar minyak brake, aksober depan tukar, drive shaft tukar. masalahnya sekarang ni... bila saya pandu kereta saya... saya terasa tayar depan saya (disc rotor depan sahaja yang digrain semula) berbunyi dan bergegar. tapi, stering saya tak bergegar. lepas tu bila saya kerap menekan brek.. brake saya akan sangkut menyebabkan kereta saya tidak dapat bergerak sepenuhnya. mohon maklumbalas... adakah saya perlu tukar disc rotor atau sebaliknya

    ReplyDelete
  19. @Aku Bahw/salam saudara perlu tukar master pump

    ReplyDelete
  20. Salam Tuan. . saya pnye Waja pnye lampu enjin menyala bile brek ditekan mase berjalan, time lpas mnyak pon same. . ape masalah dieee ni. .

    ReplyDelete
  21. @ashihei sharkwslm,periksa minyak brek ada atau tak,periksa juga hose yang ada bocor samada pada roda atau tangki minyak brek,jika asemua ok maknanya abs sensor ada problem

    ReplyDelete
  22. salam encik..baru2 ni kereta sy accdnt dan radiator kena tkr baru...masa nk ambk kereta tu pomen tu ad ckp head radiotr(xslp sy) dh keras...blh berlaku high temperature.dan pomen tu kata klu dh bwk jauh xde pape berlaku ok la kerata tu dan xberlaku high tmprture....pomen tu ckp mcmtu mgkn sbb sy tkr radiotr baru kan so dia tkt high temp berlaku masa sy drive blk dari ambk kereta tu...skrg dh 2 bulan lbh sy guna kereta tu dan xde mslh pape...blh jd ke tb2 mslh high temp tu dtg???

    ReplyDelete
  23. @zahir batinwslm,kalau dah tukar radiator insyallah tak jadi apa2,memandangkan dah 2 bulan itu ok dah,tapi seminggu sekali periksa air dalam tangki simpanan.

    ReplyDelete
  24. Salam blh bagi no fon x? Nanti blh tnya pasal kereta ni? :)

    ReplyDelete
  25. @Noriswan Idriswslm,dekat atas blog nih sebelak kanan itu no saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. exora convert td04, enjin overheat, top speed semput,kdg² enjin mati,idle asap kluar, mcm² dah buat, water pump, radiator valve seal,gasket, yg belum turbo dgn intercooler, adakah pasal tu.

      Delete
    2. asap kluar banyak turbo bocor,tukar atau baiki turbo

      Delete
  26. Salam arsad mekanik..nk tnya,bole ke sy guna minyak atf castrol tp minyak hitam guna shell?? bole cadangkan minyak atf dan minyak hitam shell yang sesuai untuk waja 4g18.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm,boleh,shell helix adalah terbaik

      Delete
    2. Utk atf yg castrol jenis ape yg awk cadangkan?

      Delete
    3. Bole ke minyak atf difunakan sbg minyak power steering?? Cadangkan sekali minyak power steering

      Delete
    4. tak boleh kerana minyak power steereng adalah berbeza,apa saja jenama minyak power steering boleh digunakan

      Delete
    5. Untuk waja 4g18 sesuai tu ke???

      Delete
  27. Salam tuan,nak tanya mcm mna nak tau yg long shaft atau bush dah rosak atau nak servis dah?sama aircon saya msh sejuk mcm nak tau bila mau servis utk menjaga sebelum ada mslah..trima ksh tuan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm,long shaft akan ada bunyi nyaring bila ia rosak atau beringnya rosakpastikan dulu minyak gear untuk gearbox belakang pernah ditukar.

      2.Aircon masih sejuk tanda ia ok tak perlu servis,cuma buang habuk pada filter jika ada filter habuk

      Delete
  28. Assalam.saya behajat nk ambik caldina gt4.dri segi mentenen mcm mana pulak..spare part lagi mahal dri honda ke..petrol mcm mna.lagi satu ada turbo sesuai ke hari2 bawak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam,Toyota Caldina berkuasa sedikit lebih dari kereta Toyota lain akantetapi mempunyai kurang mentenan terutamanya komponen2 enjin,jika minyak hitam ditukar tepat pada kilometernya mentenan akan bertambah kurang manakala petrol pula adalah biasa untuk cc yang demikian.Turbo adalah pelengkap enjin,jika ia berkeadaan baik enjin akan berprestasi baik dan minyak juga dapat dijimatkan

      Delete
  29. Salam,mengapa citra sy tak boleh hidup selepas overheating. Jika head bengkok, boleh tak buat skim atau memang perlu tukar silinder head.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm,buat top overhaul,head bengkok boleh diganti,skim juga,tetapi jika telah nipis tidak boleh skim lagi

      Delete
    2. Assalam tuan..baru baru ni kereta exora turbo saya telah mengeluarkan asap putih.apa punca masalahnya..sekiranya turbo..bolehkah dibaik pulih atau perlu diganti baru..dan berapa anggaran kos tuk perkara tersebut.sekian terima kasih

      Delete
    3. wsalam,masalah turbo bocor boleh dibaiki,kos tukar seal kira-kira RM300

      Delete
    4. Boleh sekiranya tuan rakamen dimana sy boleh hantar kereta saya.mohon pertolongan

      Delete
  30. salam..sy dah guna proton saga lmst lebih dari 10tahun..minyak hitam jenis apa yang sy perlu guna?bagaimana pula kebaikan jenis oil treatment untuk kereta sy?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam,kebanyakan minyak diguna sekarang telah dicampur dengan treatment,gunakan mineral 20w50

      Delete
  31. Boss Nak tanya, kalau engine N/A pasang intercooler boleh ke?

    ReplyDelete
  32. Salam...nk tnye ni...sye gune nissan frontier...masalah kerta ni mnyak kluar ikut turbo dan ekzos kluar asap byk..mcm fogging la pulop...tp ni tkar dh turbo...tp xjd jgok...ke masalah lain...harap dpat bntu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam,periksa semula hose aliran untuk turbo dan intercooler ,ada terdapat hose yang membocorkan angin dan menarik keluar minyak

      Delete
  33. Assalamuai'laukum, nak tanya enjin apa yang boleh swap ke dalm Naza Sutera

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam,enjin Toyota starlet 4E FTE pun boleh ,kelisa juga boleh

      Delete

Terimakasih yang tak terhingga kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung blog yang budiman . JUTAAN MAAF DIPOHON jika pertanyaan lambat dijawab.Segala soalan PASTI akan dijawab dan jawapan akan menyusul seberapa segera,sila kembali semula untuk melihat jawapan!

Diharapkan kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung budiman yang mengajukan soalan supaya memberikan gambaran keseluruhan kerosakan dan jenis kereta supaya jawapan yang terus kepada masalah dapat diberikan.

Jutaan terimakasih juga kepada yang memberikan sumbangan jawapan berdasarkan penggunaan model kereta yang sama dan pastikan model kereta juga diberitahu ketika mengajukan soalan.
Semuga apa yang diutarakan dalam jawapan dapat memberikan sedikit sebanyak manfaat untuk semua.

Nota:Kos baiki dan alatganti adalah anggaran,ia mungkin lebih atau kurang,Harap maklum!

Nota penting:Jangan ajukan soalan pada ruangan Google Reply untuk pos lama tahun-tahun sebelum 2016,Ini kerana soalan tersebut tidak akan dipaparkan oleh Pihak Google,saya akan siarkan soalan yang tidak dapat dijawab pada ruangan Google Reply ini pada pos saya di Google Plus beserta pencerahan dan penyelesaiannya.

Apa yang terbaik datangnya dari Allah dan yang buruk itu datangnya dari kekhilafan diri saya sendiri,

>