Mekanik kereta: Panduan mengenalpasti kenapa enjin tidak dapat dihidupkan
Jika Mahukan Panduan Dan Nasihat Dari Mekanik
Anda Boleh Whatsapp Terus Ke+60173023492.

Feb 1, 2013

Panduan mengenalpasti kenapa enjin tidak dapat dihidupkan

Salam Maulidurrasul dan Selamat Hari Wilayah

Dengan lafaz Bismillahhirrahmanirrahim kumulakan tulisan ini untuk panduan ramai pengguna bagi menjawab banyak persoalan asas-asas awal kerosakan dari bateri dan komponen kecil seperti alternator dan starter .Semuga ia dapat dimanfaatkan.Insyallah.


Asas-asas utama 

kereta yang tidak dapat dihidupkan tak kira pada waktu pagi ataupun yang tiba-tiba mati adalah kerana beberapa sebab asas yang boleh diketahui sendiri oleh pengguna kereta.Terdapat beberapa kaedah untuk mengenalpasti masalah enjin anda jika ianya tidak boleh dihidupkan samada ketika enjin panas mahupun ketika ia sejuk.

Bateri

Secara kasarnya bateri memainkan peranan utama apabila kereta tidak dapat dihidupkan.Akantetapi bilamana bateri yang lemah kebanyakan sistem elektronik pada kereta tidak akan berfungsi samasekali.Dibawah ini digariskan beberapa panduan untuk mengenalpasti secara kasar apakah tanda-tanda kerosakan bateri jika kereta tidak dapat dihidupkan.

1.Alarm akan berbunyi bila enjin cuba dihidupkan
2.Semua lampu yang berkaitan dengan alarm akan bernyala
3.Lampu panel meter akan bernyala dan malap bila kunci enjin dipusingkan mengikut arah jam.pada tanda 'START'
4.Starter kereta akan berbunyi hentakan seperti 'tak....tak' berterusan jika enjin cuba dihidupkan.
5.Power window yang ditekan akan menyebabkan alarm berbunyi.
6.Lampu alarm akan terus bernyala bila banyak kali enjin cuba dihidupkan.

Apabila bateri lemah alarm dan lampu hadapan serta signal akan menyala berterusan jika enjin cuba dihidupkan dan sistem elektronik dan elektrikal akan berada dalam keadaan 'malfunction' sementara.Bagaimana cara mengatasi alarm yang berbunyi dan terus menyala serta sistem elektronik yang gagal berfungsi?






1.Pusingkan kunci kereta pada tanda 'ON'
2.Gunakan spanar bersaiz 12 atau playar dan buka skru positif pada bateri
3.Angkat kabel penyambung bateri
4.Pegang kabel dan letakan semula kepada kepala bateri secara sekejap-sekejap
5.Dengarkan bunyi alarm 2 kali dan lampu hadapan berkelip 2 kali menandakan sistem telah direset
6.Bunyi alarm akan terus berhenti begitu juga dengan lampu yang bernyala menandakan sistem elektronik telah dihentikan/direset ke asal.
7.Cabut bateri dan gantikan dengan yang bateri yang berkuasa

Apa yang digariskan di atas hanyalah untuk mengenalpasti dan cara mengatasi bunyi alarm dan sistem elektronik yang gagal berfungsi ketika enjin cuba dihidupkan.Bagaimana pula mengenalpasti kerosakan yang lain dari bateri jika enjin masih lagi tidak dapat dihidupkan?

Dibawah ini digariskan beberapa panduan mengenalpasti masalah awal kerosakan kereta anda jika ia tidak dapat dihidupkan ketika sedang digunakan dan mati secara tiba-tiba..

1.Jika enjin dapat dibunyikan beberapa kali  tetapi ia tidak terus hidup malah mengeluarkan sedikit asap dan ekzos meletup sedikit menandakan sistem karburator dan fuel pump yang tidak berfungsi.
2.Jika enjin dapat dibunyikan beberapa kali tetapi enjin/kereta tiada gegaran menandakan taluisawat/timing belt yang putus
3.Jika meter pengesan kepanasan berada pada tahap merah dan terus berhenti dan enjin tidak berjaya dihidupkan menandakan kepanasan enjin  telah membakar gasket silinder dan mnyak hitam trelah naik ke ruang pembakaran dan membasahkan plug.
4.Jika enjin terus mati dan semua lampu pada panel meter hilang secara tiba-tiba menandakan kerosakan pada relay utama enjin dan sistem elektrikal yang bersambung pada ECU (Engine Control Unit)

Harus diketahui bahawa enjin yang dapat dihidupkan adalah ketika :-

1.Bunyi berdetik ketika kunci diletakan pada 'ON'
2.Lampu panel meter bernyala keseluruhan termasuk lampu kecil 'check engine' .
(rujuk gambar)

Starter

Kerosakan pada starter boleh dikesan awal.Apabila enjin tidak dapat dihidupkan dan starter berbunyi hentakan seperti 'tak...tak setiap kali kunci dipusingkan menandakan kerosakan pada solenoid dan sambungan wayar negatif  mungkin berlaku .

Menolak kereta juga adalah salah satu cara untuk enjin kereta dihidupkan jika kerosakan pada starter berlaku.




Wayar negatif starter acapkali menyebabkan enjin tidak dapat dihidupkan dan biasanya langkah menambahkan 6 wayar berelay adalah jalan penyelesaian terbaik mengatasinya.Perhatikan rajah dibawah ground yang menggantikan negatif yang tidak berfungsi pada starter.

Alternator

Seperti yang telah dinyatakan diatas jika nyalaan lampu alarm berterusan menandakan kerosakan pada bateri tetapi apabila alternator bermasalah semua lampu pada panel meter berkeadaan hidup malap dan sekejap2.

Ini hanya boleh dikenalpasti dengan tepat setelah kereta dihidupkan dan kabel penyambung negatif bateri ditanggalkan ketika enjin hidup.Jika enjin tidak padam bermakna alternator masih boleh digunakan.



Untuk kereta yang banyak melakukan tambahan aksesori seperti power amp radio,sistem bunyi,sportlight,lampu awas brek,lampu bawah ekzos dsbnya, kereta sedemikian harus menggunakan bateri berkuasa besar serta alternator berkuasa ampere yang tinggi bagi menstabilkan kuasa yang digunakan untuk mengecas semula.











439 comments:

  1. Saya nak tahu apa maksud gambar simbol amaran dalam kereta dan lori.
    boleh anda jelas kan dan tunjukan gambar simbol amaran itu.. saya pasti ramai yang pemandu yang tidak tahu maksud gambar amaran merah dalam kereta dan lori.

    ReplyDelete
  2. @Anonymoussimbol amaran kepala alternator?

    ReplyDelete
  3. @AnonymousTanda amaran bersimbl check enjin dalam lri adalah mengenai kepanasan enjin berlainan dalam kereta

    ReplyDelete
  4. nak tanya kancil 660 memang enjin bunyi kasar ke? bunyi kasar area berdekatan tali sawat. Kalau bukak aircond bunyi lagi kuat sebab kipas. ada apa2 yang perlu ditukar ke kalau bunyi lain macam tu?

    ReplyDelete
  5. nak tanya kancil 660 memang bunyi kasar ke? area tali sawat datang bunyi tu. kALAU bukak aircond lagi kuat sebab kipas. Ada apa2 yang perlu diganti ke sebab rumah kat tingkat 2 boleh dengar bunyi enjin.Tq

    ReplyDelete
  6. @Haziq Azreetukar contact point,tukar air filter.Minta mekanik adjust distributor,tapi jangan sampai hilang pick up.

    ReplyDelete
  7. @Haziq Azreetukar contact point,tukar air filter.Minta mekanik adjust distributor,tapi jangan sampai hilang pick up.

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum. Maaf sebab out of topic. Sy nak bertanya mengenai radiator. Sy menggunakan kereta kancil std 850. Sebelum ni air di tabung spare air radiator selalu kering. Dua tiga hari mesti kena isi. Tapi air dalam radiator ada. Lepas tu sy pergi servis radiator, tukar radiator baru. Dua hari lepas tu masa tengah memandu, temperature naik hingga setengah lebih dan sy terus berhenti. Lepastu sy check air radiator kering sedangkan air dalam tabung ada lagi. Sy bingung sedangakn radiator dah tukar. Waterpump tak ada masalah rasanya sebab lepas isi air, temperature turun dan air dalam radiator berbuih. Apakah masalahnya sekarang? Harap saudara dapat membantu. Terima kasih!

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum. Maaf bertanya, apakah punca air radiator kering sedangkan air di tabung masih ada dan radiator baru ditukar yg baru dan guna coolant. sy menggunakan kancil 850 std. Harap dapat membantu. Terima kasih.

    ReplyDelete
  10. @violinist jiwangJika tiada bocor pada hose sepatutnya tiada masalah air mengering,kecualilah jika ada bocor ,periksa sekeliling grip hose,pada gasket thermostat dan pada hose bawah radiator.Tukar hose jika ada bocor atau tukar grip jika ada tanda air keluar sedikit2.

    2.Periksa kipas radiator kadangkala ia berpusing tapi tak sempurna seperti sedikit goyang dan terlalu sedikit berpusing.

    3.Jika pernah terjadi temp naik sehingga merah dan tidak berhentikan kereta akan memecahkan gasket head ada kemungkinan gasket head juga koyak

    ReplyDelete
  11. salam Dr,nape kereta sy bila masuk gear 3 kadang2 bunyi eeeikkk then masuk 4 dia ok

    ReplyDelete
  12. @Haziq Azreeperiksa minyak gear kalau kurang sangat gear keras,clutch ppam bocor pun menyebabkan demikian

    ReplyDelete
  13. salam abang..saya nak tanya..hari tue saya ada tukar lining klac, bearing klac and cover klac la kate abang tue dekat saya, masaalah saya sekarang kenapa ya bila injen kereta saya dalam keadaan hidup tapi tak jalan la,, ada bunyi TAK TAK TAK TAK TAK mcm tue la..tapi bila saya tekan padel klac kereta saya dalam 1inci camtu bunyi tue hilang tapi bila saya lepas balik padel klac tue bunyi tu ada lagi..bunyi tu tak le nyaring la sedang-sedang la bunyi nya..saya ada bagi tahu abang tua kenapa ada bunyi tu, dia cakap tak ada apa-apa cuma bunyi tu sebab saya tak pernah tukar klac kereta saya..boleh jadi mcm tue ke?
    TOLONG LAH YEA....SAYA BENAR-BENAR NAK TAHU...sekarang saya was-was nak driving kereta saya.
    Adakah bunyi tu ada kaitan juga dgn kabel klac..saya belum pernah tukar kabel klac saya.kabel klac tue ada masanya perlu ditukar jugak ke?

    Untuk pengetahuan abang saya guna kereta SAGA ISWARA 1.3.
    saya dah guna kereta tua dalam 10 tahun gitu.
    SAYA HARAP ABANG DAPAT TOLONG SAYA...TQ.

    ReplyDelete
  14. @Anonymoussaudara iswara

    Minta mekanik periksa kedudukan drive shaft sebelah dalam,atau cuba kekedai lain minta mereka cabut sebatang d/shft untuk dua2 belah kiri dan kanan,jika gerigi d/shaft tersebut atau pin rosak gantikan.
    Kadangkala terjadi d/shaft tak dimasukan dengan betul akan menyebabkan berbunyi seperti itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih abg arsad mekanik..nanti saya usahakan..

      Delete
  15. saya non..nk tanya kenapa kete saya waja 1.6 auto taon 2001 susah nk idop bile enjin panas?pusing suis bunyi 'ketak2' je

    ReplyDelete
  16. @AnonymousMasalah ini adalah masalah starter solenoid,selain daripada menukar starter,saudari boleh minta mekanik pasangkan wayar khas untuk starter yang menggunakan relay.

    Beriathu mekanik pasang 6 wayar starter dgn relay

    ReplyDelete
  17. Salam..
    Sdra sy ingin brtnya.. begini.. saya memiliki sebuah kereta proton wira 1.5M.. semasa bru beli bunyi engin perlahan.. setelah 7 tahun.. bnyi engin amat ketara.. apekah yang perlu saya lakukan..

    ReplyDelete
  18. Salam abg . Nak tya . Kereta saya xmati dengan tiba2 tp selepas balik dr jalan saya matikan enjin sprt biasa dan apb saya cuba mhidupkan enjin semula dia berbunyi tektektektek dan trus off semua elektrik kete tmasuk kat panel dashb semua xmyala lgsg tp sebelum 2 pd waktu y sama saya dpt mrasakan ada sesuatu y lain pd kreta saya dmana semua benda y melibatkan elektrik tlh myebabkan cut off seketika pd radio kreta saya contohnya bila gear brubah . On signal . Buka tingkap or tutup dan lampu kereta juga tiba malap seketika . Saya prasan apb lampu kuning y myala swaktu bru hendak menghidupkan kreta tiba2 myala ketika dlm perjalanan slps itu bmula cut off tsebut . Saya tlh mbuat jumper mgunakan kreta member dan enjin bjaya dhidupkan tnp mslh tp slps saya matikan enjin 2 semula pkara sama berlaku kembali . Semua lampu panel pd dashboard tdk myala dan kereta tiada elektrik lgsg . Alarm juga tdk bfungsi . Boleh bgtau apa jalan pyelesaian y tbaik unt masalah ini ? Unt pgetahuan abg kreta saja waja auto 1.6 thun 2002 .

    ReplyDelete
  19. @achman changkereta ni menghadapi masalah rosak alternator,tukar alternator tersebut!

    ReplyDelete
  20. Tapi encik . Saya bru shj tukat altenator saya ptghn tahun lepas . Malahan saya tukar dgn item original . Altenator 2 xble nak buat apa ke ? Mcm tukar benda y rosak kat altenator 2 shj

    ReplyDelete
  21. @achman changnak tahu alternator ok ke tidak,jika enjin boleh hidup cabut negatf kabel pada bateri jika enjin mati alternatr dah rosak.

    2.Satu lagi kepala bateri kalau terlalu kotor dengan benda putih bersihkan bersih2 dengan air panas dan pastikan semua yang bersambung pada kepala bateri duduk dengan elok.

    3.Minta mekanik periksa soket sambungan pada alternator masuk betul atau tidak


    4.Bateri juga perlu periksa ada cas yang baik jika tidak langkah yang paling betul ialah tukar bateri,


    Hanya ada 2 sebab saja yang melibatkan tanda2 seperti yang saudara katakan samada bateri rosak ataupun alternator rosak dan apa yang saya sebutkan di atas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam abg . Da check bateri ngan altntr tp pomen eletrikal kata xde pape masalah . Saya pon da buat mcm y abg suru . Skrg sya masih musykil knp tibe2 xde karan . Fius2 pon da check so far xde problem . Nak tya , benda ni xde kaitan ngan totol body ke ? Sbb rpm saya selalu mcecah paras 15 trutama baru start kete . Bila masuk N pon dia kekadang naik . Sdgkan totol body bru servis .

      Delete
  22. @achman changminta mekanik periksa wayar starter kadangkala soket tak masuk rapat atau hampir tanggal

    ReplyDelete
  23. Assalamu'alaikum,

    Saya iz, pakai kereta proton saga iswara 1.3.. mase nak balik dari keja semalam enjin x hidup. Saya biar beberapa minit dan cube semula. Hidup je die. Pagi ni jadi pulak. Mase nak hidupkan enjin tu, die xde ape2 bunyi pun... Knp ek?

    ReplyDelete
  24. iz: keta proton saga iswara 1.3 manual..

    ReplyDelete
  25. @Anonymouskalau semua lampu dekat panel tu menyala bila on suis tapi bila start takde bunyi ,ada problem dengan starter relay-buka kotak fuse kemaskan semua relay dan fuse pada kedudukannya,tetapi jika alarm berbunyi bateri kemungkinan weak.

    ReplyDelete
  26. Salam, saya azmie
    gune saga enjin megavalve 1.5 (1987)

    - masaalahnya bile nk stat kete, kadang2 dengar bunyi besi bergesel, kadang2 xde bunyi langsung & biasanya ada bunyi 'ketik 2'je klau enjin x idup.... 4-5 kali stat baru idup.

    saya suspek starter poblem sbb bateri baru tukar bln 4/13 ...agak2 brp harga starter baru yg elok di pasaran skrg ... sbb sblm nie da penah kene kencing ngan kedai melayu kite .. sedih, fuel filter dia charge RM 45 .. TQ

    ReplyDelete
  27. @Anonymoussaudara perlukan wayar starter,tambahkan wayar starter 6 wayar .

    ReplyDelete
  28. salam bro...
    sy ade pertanyaan psl bateri or alternator

    kereta boleh start...yg menjadikn sy keliru..bile malam on aircon, lampu n radio..bile jalan ok je..tp bile berhenti kt traffic light saje...bile aircon trigger lampu meter sy malap n sy ade psg volt meter...sy tgk reading cecah 11.7v..normal ke x?...bile jalan pula dlm 13.0 - 13.7..

    untuk info..bateri sy baru tukar..alternator pon baru cuma belting je cm reput2 skit blom tukar...

    adakah sebab belting alternator sy yg kurang elok mnyebab kn sume 2?

    ReplyDelete
  29. @arewanw/salam,maslah yang mengakibatkan lampu malap adalah masalah alternator,perlu periksa wiring kadang2 soket tak jejak betul dan kemungkinan juga alternator tak berupaya mengecas dengan baik.Belting yang sedikit kendur tak banyak beri kesan pada keupayaan kuasa alternator dan bateri.

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum abg Arsad..
    Saya nak tanya ckit. Kereta kembara saya tak dpt start sejak kelmarin. Last day dpt start coz org tlg tolak..then bila smpi rumah saya on engine coz nak charge batery ( org tkg tolak suru bt bgini sebab bateri week). Lbh kurang 15minit panaskan engine..keta saya tiba2 stop. Saya try start keta tak nak hidup... Alarm dah off. Lampu kat dashboard menyala bila saya click on..tp engine tak nak hidup..Actually batery sya br tukar 6hb ogos baru2 ni. Apa masalah tu abg Arsad?? :'(

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum abg Arsad..
    Saya nak tanya ckit. Kereta kembara saya tak dpt start sejak kelmarin. Last day dpt start coz org tlg tolak..then bila smpi rumah saya on engine coz nak charge batery ( org tkg tolak suru bt bgini sebab bateri week). Lbh kurang 15minit panaskan engine..keta saya tiba2 stop. Saya try start keta tak nak hidup... Alarm dah off. Lampu kat dashboard menyala bila saya click on..tp engine tak nak hidup..Actually batery sya br tukar 6hb ogos baru2 ni. Apa masalah tu abg Arsad?? :'(

    ReplyDelete
  32. @Dear Diarybateri tu sebenarnya weak sebab cas tidak masuk semula,maslah adalah pada alternator.

    2.Untuk periksa alternator ok atau tidak ialah hidupkan enjin guna jumper atau bateri lain,semasa enjin hidup cabutkan kabel negatif bateri jika enjin mati itu tandanya alternator rosak.Tukar alternator tersebut.

    ReplyDelete
  33. Salam bro, nak tanya ne, keta sye kancil, 1 sparkplug dia x idup, jadi saya ganti dgn sparkplug baru tapi sma jgk.. Apa masalah nya tu yer? Padahal dah ganti spark bru..

    ReplyDelete
  34. @hellfuckw/salam,kabel plug ok ke?ganti cap distributor dulu dan kabel plug

    ReplyDelete
  35. kabel semua ada cas bro.. keta aku masi pakai contact point, belum tukar cdi lagi...

    ReplyDelete
  36. kabel semua okey bro sebab masi ada cas elektrik kat kabel tu.. keta aku masi pakai contact point bro, belum tukar Cdi lagi.. huhu..

    ReplyDelete
  37. @hellfuckcoil warna hitam tak ok tukar coil tu

    ReplyDelete
  38. Salam, bang Arsad. sy mie.Charade aura sy pagi tadi buat hal. Dr rumah ok berenti minum jap start dh tak idup. Bunyi crank2 sampai senyap. Try lg terus senyap. Lampu besar, radio, meter panel nyala. Klu plug problem macam mana nak tau?Minggu lepas br tukar contact point. Biasanya klu time susah start off ekon jap start ok. Skrg ni sy g cas batri. Boleh abang komen sikit.

    ReplyDelete
  39. @Anonymousbila bateri habis semua lampu,panel meter dsbnya semua akan nyala.Cabut satu kabel plug ,gunakan plug lain pada kabel dan letakan atas enjin crank jika ada apai pada hujung plug,maknanya tiada masalah api.Jika baru tukar contact point biasanya masalah contact point yang tak adjust betul,minta mekanik adjust semula

    ReplyDelete
  40. Terima ksh abg Arsad, lepas cas keta dh idup. Pomen test kata charging ok, suspek batri la psl dh lama. Abg nak Tanya lg,
    1- Charade aura sy btri lama pki 40 cam kancil. Alang2 tukar abg syor tukar sama ke besar skit?

    2-Contak point br tkr sendri rm10. Bagus tk klu sy convert ke elektronik?.

    3-Abg pandai tak bab central lock,remote alarm? Psl ada mushkil juga ni.

    Maaf bang psl byk bertanya. Semoga komen abg dikira amalan pahala. Selamat Hari Raya. Maaf Zahir Dan Batin.

    ReplyDelete
  41. @Anonymoussama2.

    1.Kalau nak tukar guna NS60 pun boleh.

    2.guna elektronik memang mudah cuma partsnya saya tak pasti ada ke tidak di kedai alatganti terpakai.

    3Insyallah ,mana yang saya tahu mengenai remote control dan alarm saya akan jawab

    ReplyDelete
  42. Terima kasih bg, sehingga jumpa lagi..

    ReplyDelete
  43. salam bang.. kete saye kancil 660cc.. keta saye ada masalah untuk menghidup kan enjin.. kalau start enjin, x smpai 5 saat enjin idup n then terus mati.. kalau nasib2 dapat start pun, kat tgh perjalanan enjin mati secara tiba2.. apakah masalah nya tu bang??? apa yg patut di ganti n di baiki????

    ReplyDelete
  44. @hellfuckw/salam,kancil 660 selalu rosak contact point,adjust tak cantik sebab tu mati.fuel filter pon kena tukar kalau tak pernah tukar

    ReplyDelete
  45. @Arsad mekanik

    contact point dah ganti bang.. kabel spark, kabel coil api pun dah ganti.. time jalan dia tiba2 mati bang n lepas tu kalau dah mati, start jer, x smpai 5 saat idup trus mati.. huhu.. apa masalah eh bang??? fuel filter selalu ganti bang..

    ReplyDelete
  46. salam Bro Arshad, saya ada kembara automatik plat WJN 3432 masalahnya tiba2 mati, lampu dash board dll masih hidup, tapi bila start injin tak mahu hidup hanya bunyi "tak" tak" pd stater motor, kenderaan trsb bila masuk gear D, 2,3 dan L kenderaan bergerak tidak sangkut gear, apa masalah sebenarnya sebelum saya disembelih oleh bengkel?

    ReplyDelete
  47. @Mohd Sazaliperiksa timing belt mungkin putus,fuel pump yang ro`s`ak juga sebabkan masalah begini,starter tersebut perlukan 6 wire tambahan untuk starter

    ReplyDelete
  48. @hellfuckfuel pump ok ke,periksa fuel pump kalau sumbat pon jadi macam tu

    ReplyDelete
  49. @arsad mekanik
    Fuel pump pomen 2 ckp ok bang, cara dia cek fpump 2, dia cabut hos kt fuelpump 2 n kmudian start enjin, time dia start 2, minyak kluar dari fuelpump tu, lpas 2 pomen 2 ckap fuelpump masi ok sebab masi mem pump minyak.. Bingung dah ne bang, xtau apa masalah keta sye ne.. Tlg la bang bg pndapat..

    ReplyDelete
  50. @hellfuckcontact point adjust ok ke,kelegaan dia jangan besar sangat dan jangan kecik sangat,kena adjust semula contact point supaya ia selari dengan minyak

    ReplyDelete
  51. Oh okey bang, nanti sye suh pomen 2 cek balik cntct point 2.. Nak tanya jgk ne bang, lau pakai enjin mira L2s tu bole x pakai gearbox standard kancil?

    ReplyDelete
  52. oh okey, makasi bang.. bang sye dah suh pomen tu set blik cntact point tu n timing karburetor skali, dah jgk tkar ac pump n fuel filter .. tapi masi jgk mati tiba2 time keta jalan.. huhu.. adakah mungkin condenser(capasitor) yg rosak atau bdan coil rosak?

    ReplyDelete
  53. @hellfuckcap distributor ada pernah tukar,pecah dsbnya tak?kadangkala cap tak dapat mengawal api dari keluar dan menyebabkan kuasa enjin terganggu.Tukar juga cap distributor warna hitam tu.

    ReplyDelete
  54. tak pernah tukar bang cap distributor tu bang, tapi x penah pulak pecah.. huhu.. tengah keta sedang bergerak, enjin mati tetibe kat tgh jalan.. huhu.. huru hara saye bang.. skg parking kat umah jew.. takut nak bawak dah..

    ReplyDelete
  55. tak pernah ganti cap distributor tu bang,tapi x pernah pulak pecah.. huhu.. bukan masalah condenser(capasitor) ke bang???

    ReplyDelete
  56. @hellfuckcondenser digunakan hanya untuk a/cond tapi kalau panas sebab a/cond mungkin juga cndenser tak fungsi jadi panas tak dapat di alir keluar dan berhentikan suis secara automatik

    ReplyDelete
  57. @hellfuckYang saya maksudkan adalah condenser/capacitor kecil bersebelahan distributor

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer bang, 2 hari yg lalu saye dah ganti cndser/cpasitor 2 bang, n lepas ganti 2 sye try bwak jalan keta 2 n akhrnya mati jgk kat tgh jalan lpas 2 Sya cuba start n sye tekan pedal race 2 brulang kali bab enjin nak mati lau x race, kalau saye tekan jew race 2 cuma skali, rpm trus drop pg kosong n enjin mati.. Seolah2 mcm x ckup minyak pdahal ac pump bru bang.. Last2 sye tarik keta 2 g uma guna keta kwn saye.. Sye xtau dah msalah ape keta sye ne bang, adakah kmungkinan krburetor rosak atau badan coil rosak? Huhu..

      Delete
    2. Yer bang, 2 hari yg lalu sye dah ganti cpasitor 2 bang n lpastu sye try bwak jalan n akhrnya mati kat tgh jalan.. Huhu.. Sye cuba start n sye tekan race berulang kali.. Keta idup tapi mati lau sye x tekan race berulang kali.. Rpm trus drop ke ksong n enjin mati trpksa sye trik keta tu g uma dgn bntuan keta kwn sye bang.. Sye dah buntu bang, xtau lg apa mslah sbnar keta sye ne.. Adakah kmungkinan karburetor sumbat atau badan coil rosak? Huhu.. Bantu sye bang..

      Delete
  58. @hellfuckOwh,btau la RPM drop bila mati,tanda macam ni memang masalah carburator,carburator tu kena servis kemudian hose vakum kecil yang bersambung dari carburator semua perlu tukar lebih2 lagi yang bersambung ke diaphragm (alat bentuk bulat bersebelahan plunger minyak),alat tu untuk idling enjin.Insyaallah ok lepas ni.

    ReplyDelete
  59. Salam bang...keta saya jenis honda sv4.Baru 3 hari ni kalau enjin panas susah nak start.Bunyi krr...kr...bukan ketak..ketak..Kalau enjin sejuk senang plak nak start.Mekanik ckp masalah distributor.Saya mmg perasan ade leaking kat distributor dan dah tukar O ring.Mekanik check minyak hitam tak ada masuk dlm distributor.Kejap td kena lagi..trpaksalah tggu enjin sejuk.Apa masalahnya bang...pening2.

    ReplyDelete
  60. Salam bang..keta saya jenis honda sv4.enjin panas ssh nak start.bunyi krr..krr.. bukan ketak2.enjin sejuk senang plak nak start..dah 3 hari kena camni..minta bantuan abg k...

    ReplyDelete
  61. @zaimimanaf Abdmanafw/salam,masalah starter solenoid,dapatkan satu starter yang lain.

    ReplyDelete
  62. Assalam.
    Saya ada beberapa masalah tentang BMW E36 328i.
    1.Gearbox Auto - Gear 1 ke 2 3000rpm baru tukar,lain2 gear ok.(hantar dekat bengkel kena overhaul, gearbox sudah tua katanya)
    2.Meter rpm,km/h & minyak turun naik serentak(kadang2).
    3.kalau kelajuan melebihi 130 keatas atau naik bukit bau hangit didalam kereta macam minyak hitam terbakar.

    Tolong Bro. pening memikirkanya kalau ada bengkel yang boleh menyelesaikanya tolong bagi tahu. (berhampiran dgn Sri Gombak)

    ReplyDelete
  63. @M.ZAINI IBRAHIMw/salam,semua masalah ni adalah berpunca dari speed sensor,speed sensor perlu ditikar.Punca bau hangit adalah ada minyak yang menitik pada ekzos,minyak gear yang bocor atas sebab pembaikan kurang kemas boleh menyebabkan minyak menitik atau meleleh begitu juga dengan minyak hitam.

    ReplyDelete
  64. Salam sy nk tya knp bila start engin avanza ada bunyi mcm kcg goreng pada timing chain.pomen tu dh buat mcm2 tp masih bunyi pada awalnya enjin senyap sepi sdap di dgr

    ReplyDelete
  65. @prosboc@ new sagaw/salam,tensioner perlu ditukar.Ada terdapat beberapa guide supaya keadaan rantai tidak terlalu tegang dan kendur,minta mekanik adjust gunakan guide yang ada untuk menegangkan rantai pada kedudukan sepatutnya supaya ia tak terlalu tegang dan kendur,jika silap chain akan berlaga pada dinding cover atau pada alas dan bunyi macam kacang tu akan keluar.

    ReplyDelete
  66. nak tanya saga megavalve 1987, kalau stereng ada freeplay apa yg problem .... dulu ckit tp skrg makin byk freeplay plak , thanx.. azmie

    ReplyDelete
  67. nak tanya masaalah saga '87 :

    1) stereng ada freeplay makin lama makin banyak - stereng rack rosak ke ?

    2) bile brek turun bukit pedal brek rase bergegar & boleh rase gegaran tayar skali- lower arm nk kene ganti ke ?

    3) tabung gas ada keledak putih - tanda tabung gas bocor ke ?

    harap dapat dibantu budjet x brp nk ade ,

    ReplyDelete
  68. @Azmi Xsw/salam

    1.Jika freeplay makin banyak tanda utama gerigi steering rack makin haus dan longgar,tukar steering rack

    2.tie rod end adalah biasanya punca utama brek gegar

    3.Keladak putih tanda gas kurang

    ReplyDelete
  69. salam bang sord.. makasih banyak2.. mmg masalah karburetor, lepas servis carb tu enjin dah okey.. tapi selepas 2 minngu macam tu, ada lagi masalah, rpm turun naik apabila aircond dihidupkan tapi skg dah okey sendiri pulak.. cuma kalau dgr bunyi enjin tu kan bang sord, mcm ada yg x stabil, bunyi enjin tu pndai kuat n kmudian slow, lebih kurang macam turun naik lah bunyi enjin tu tapi rpm steady n tetap jer n xda jgk masalah time keta bergerak.. abang sord agak2 apalagi masalah tu yer?? oh ya rpm akan turun sikit kalau lampu utama dihidupkan.. apapun makasih bebanyak bang sord bab banyak bantu saye..

    ReplyDelete
  70. @hellfuckw/salam,masalah enjin beralun tu adalah masalh karburator juga perlu adjust dan distributor juga perlu diadjust.RPm turun sebab lampu sebenarnya kuasa bateri atau alternator yang tak cukup,mungkin alternator kendur.

    ReplyDelete
  71. salam.. waja saya bermasalah. tibe2 sedang memandu perlahan enjin dr semput2 dan seperti nk mati. pastu kluar amaran check enjin. apakah permasalahan proton waja saya? tq

    ReplyDelete
  72. @Awaluddin, Izzatw/salam

    Check engine tanda masalah pada sensor dan biasanya sensor exhaust adalah punca utama semput pada waja

    ReplyDelete
  73. Salam..sy azizul..mslh ni br jd smlm..keta persona auto xleh start..sy da tkr btri stil xlh start..bnyi crank yg bpnjgn..pg td sy start balik tp bnyi crank pndek n trs stop ms sndr..pe mslh kreta sy ye..

    ReplyDelete
  74. Salam..sy zul..mslh ni blku pd keta persona auto sy smlm..mla2 keta xleh start..sy tkr btri still x leh start..bnyi crank yg bpnjgn..pg td sy cb start lg tp bnyi crank pndek dan mati srta mrta sdgkn knci sy msih pd start..pe mslh kreta sy ye..

    ReplyDelete
  75. @Muhammad Azizulw/salam,`bunyi crank yang panjang menandakan tak ada minyak yang sampai untuk hidupkan kereta-masalah fuel pump

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tp ble sy cek kt pump bhgn njin myk akn tpncut lps sy on suis..adkah stil mslh pd fuel pump?

      Delete
  76. Replies
    1. Plug ad api..sy da bwk jmp mknik..dy ckp jrg jmp mslh cmni..pnig da skrg ni..

      Delete
  77. @Muhammad Azizulapi mungkin tak kuat disebabkan coil tak ok

    ReplyDelete
  78. Salam abg,sy ada masalah utk kereta kancil 850,tak boleh nak start start jer bunyi tik tak,then alarm semua okay,radio cd player tak function masalah battery ke bang ?

    ReplyDelete
  79. Salam bang sy cuma nak confirm kan kereta sy kancil 850 tak boleh nak start,alarm lampu semua okay tp cd player tak function,nak start mcm sekat2 masalah battery ke bang atau lain ?

    ReplyDelete
  80. @Arifw/salam

    Memang benar itu masalah bateri weak

    ReplyDelete
  81. salam..bro nk tnye..sy pkai kete kncil 660..mslh nye
    1. enjin sush nk hidup..klu hdup utk 1 time akn mati smla..then try skli lg bru ok..klu trus psg acond kne main ram pedal myk bru ok..klu x akn mati smla..
    2. time bwk top speed..tbe2 enjin jd cm sedu jap..tp kdg2 je...
    adakh kne tukr fuel filter @ mslh plug n cble plug @ distributor n contct point?

    ReplyDelete
  82. tq bro 4 ur info..da tukr cntct point td..

    ReplyDelete
  83. salam bang, nak tye smlam mase tgh drive tetibe enjin kete mati mase nak brenti kat traffic light..utk makluman sy guna persona auto...tq

    ReplyDelete
  84. @Mohd Fazliw/salam,enjin mati biasanya sebab ada masala pada fuel pump,tukar relay bertanda fuel pump

    ReplyDelete
  85. assalamualaikum...
    nak tanya sikit la, kereta saya ni selalu bila pagi nak start senang je...sekali je dah hidup...
    tapi kalau enjin dah panas, dia tak boleh hidup...
    kena tunggu enjin sejuk semula baru boleh hidup...
    kalau nak start juga, kena la jumper baru dapat hidup...
    kenapa erk...enjin 4g93...
    bila enjin panas dia jadi macam bateri lemah...
    harap sangat dapat settle masalah ni...

    ReplyDelete
  86. @Mohd Alif Razihanw/salam,minta mekanik pasangkan wayar relay starter ,insyallah ok

    ReplyDelete
  87. @Arsad mekanik

    alhamdulillah...dh settle masalah...
    mula2 pasang riley tp sama gak...
    pastu try swap bateri lain, trus ok...
    ni tgh kumpul modal nk tukar bateri pula...
    huhuhu...tak sangka bateri problem...
    sbb bateri br stahun lebih...
    thanks abg arsad mekanik..

    ReplyDelete
  88. salam...
    saya ada masalah tentang kereta wira aeroback se. battery light mula menyala sewaktu dihidupkan pada mula2. selepas drive or ram engine melebihi 2000rpm, lampu battery akan padam. bile idle lampu akan menyala kembali. battery saya dah check n berkeadaan baik. tapi ble dah jln jauh ckit, engine akan mengalami jerking sikit, rpm pun dah mula tak berfungsi n engine mula drop n akhirnya engine mati.... adakah disebabkan alternator ataupun perkara lain?

    ReplyDelete
  89. @Niezam Chongw/salam,jika engine tak dapat diidupkan semula lepas ia mati kereta ini telah mengalami kerosakan alternator yang tidak mengecas semula.Akantetapi jika lampu bateri menyala kereta mati boleh diidupkan semula ia adalah masalah karburator kotor dan perlu diservis

    ReplyDelete
  90. salam encik,,saya menguna honda accord sv4 thn 94,dilema saya sekarang ni adalah,BOLEHKAH?kereta model ni tuning enjin dengan komputer seperti mana kereta proton atau apa apa keretalah.terima kasih.

    ReplyDelete
  91. @ramli leew/salam,tuning engine sebenarnya adalah secara manual dan tiada sistem atau alat yang boleh membuatkan komponen kereta diselaraskan dengan sendirinya cuma alat seperti code reader digunakan untuk mencari error atau masalah pada kereta menggunakan isyarat dari sensor DAN model Honda SV4 juga SH4 tidak tersenarai sebagai kereta yang gunakan sensor dan code reader tidak digunakan untuk semak masalah ataupun dalam tuning enjin.

    ReplyDelete
  92. Salam encik,
    Kereta sy bila start semput2 mcm api x sampai.lampu semua masih blh menyala.then sy buat jump start..ok..sy start semula mcm biasa lepas matikan enjin dalam 30 minit, masih lg blh hidup.tp lepas 24 jam, jd balik..masalah dengan bateri atau masalah lain??

    ReplyDelete
  93. @Unknownw/salam,tukar alternator insyallah ok.

    ReplyDelete
  94. Salam encik, sy zizul,
    Sy nk tnya, kereta sy honda ej so4 sohcvtec, masa tgh drive kadang-kadang kete jadi cam semput, rpm turun naik pastu mati, kemudian 4 @ 5 kali start enjin dpt hidup balik jaln mcm biasa.. usaha yg dh dibuat, throtle body da cuci, spark plug da tukar, cable plug da tukr, fuel filter pun da tkr... enjin mati ni jarang berlaku, tp kadang-kadng tu yg merunsingkan sy, harap dpt membantu...

    ReplyDelete
  95. @Azizul Hakimiw/salam,saya rasa fuel pump so4 dah problem!

    ReplyDelete
  96. Salam bang....kenapa kenari auto saya kerap mengalami kerosakan alternator....setiap kali tukar...hanya bertahan selama 5 ke 6 bulan je...kadang2 2 bulan dah rosak

    ReplyDelete
  97. @ad4473w/salam,pada alternator ada tulis ukuran voltage,kalau pakai volt yang kecil dari kapasiti bateri macam bateri kering mungkin alterator tersebut tak boleh tahan lama.

    Kalau rosak selalu cuba periksa alternator tersebut jika hanya karbon je yang habis,tukar karbon yang elok sikit kualitinya

    ReplyDelete
  98. Salam..
    Abg maaf..sy guna kelisa 850. mlm td kete saya airond jd panas. bile tekan minyak ada kedengaran bunyi bising dan dah enjin tiba2 berhenti danberasap. saya dah buat penambahan air.tp ade ternampak air kuar pada saluran. boleh saya tahu apa masalah.apa perlu diganti atau dibuat dan berapa kos tuk repair. maaf saya perempuanyg tidak arif dalam permasalahan kereta. saya harap abg boleh membantu.adakah mslh ini agsk kritikal :(

    ReplyDelete
  99. @MissFaizahManapw/salam saya rasa dah jawab pertanyaan saudari di google plus tapi tak apa saya jelaskan sekali lagi ,kereta saudari mengalami kebocoran gas a/cond yang pecah dari hose dan asap tersebut adalah gas a/cond,sebaiknya saudari tukar hose dimana2 kedai a/cond berdekatan dan isi gas semula.Insyallah ok

    ReplyDelete
  100. @MissFaizahManapKos untuk tukar dan isi gas semula sekitar rm200

    ReplyDelete
  101. Salam..sy nk tnye utk iswara 1.3 manual..klu pg2 nk start senang je..tp ble padam enjin dlm 15mnt..nk strt susah..tp klu enjin panas nk strt senng je..npe ye? Pastu klu lepas minyk nse gear 2 ade letupan kat ekzos sikit..kaburator bru service..ke sbb piping..

    ReplyDelete
  102. Salam..sy pki iswara 1.3..bile strt pg2 senng je..tp bile stop enjin dlm 20 mnt..susah nk strt blik..tp ble enjin ons snng je..pastu klu lpas minyk gear 2 ade letupan kat ekzos..karburator bru service..ke sbb system piping..

    ReplyDelete
  103. @hoshogaki suigetsuw/salam,karburator tersebut mengalami nisbah minyak yang tak stabil dengan api dan bila ini terjadi akan menyebabkan letupan pada ekzos.Perlu setting semula karburator tersebut dan sensor ekzos perlu ditukar

    ReplyDelete
  104. Thank Arsad mekanik..nk tnye sensor ekzos tu utk ape..agak2 brpe harge die..

    ReplyDelete
  105. @hoshogaki suigetsusensor ekzos tu untuk kesan berapa banyak karbon dalam enjin jika rosak ia akan sebabkan berlaku letupan kecil pada ekzos

    ReplyDelete
  106. Salam,

    Pagi tadi kereta proton saga kebal(Lamborkiri nama manje)sy tbe2 meragam..mase nak start tu (kunci da sampai tanda start) tbe2 alarm menjerit2..saya cube tekan remote alarm kot2 sy tertekan ke tp xblh jgk..sy pikir bateri punye hal(tp sy bru gnti sbelum raye 2013) yg peliknye lampu kat meter tu xmalap n still kuat api nye..double signal pon kelip2..try start 2,3 kali pon memang xidop..try jumper langsung xde tande2 nak idop pon(termasokla bnyi eeetttt tu pon xde)lastly abg sepupu sy dtg die tekan butang alarm yg dalam kereta tu sekali je tros idop enjin kereta..sbenarnye de mslh ke dengan kereta "Lamborkiri" sy tu??=)

    ReplyDelete
  107. As-salam en, nak tanya pasal keta saga flx cvt, kenapa ye bila saya lock keta guna alarm, button sebelah hazard light nyala (kelip2), tp bila saya lock manual baru dia akan padam, adakah sebab bateri? terima kasih..

    ReplyDelete
  108. @eimitayw/salam,tukar bateri alarm tersebut dan resetkan bateri kereta,cabut kabel negatif letakan semula secara cepat dan perhatikan lampu berkelip 2 kali itu tandanya ia telah diresetkan

    ReplyDelete
  109. @Dyana Halimw/salam,butang alarm dalam kereta tu untuk resetkan semula alarm,kadangkala bila alarm error enjin memang tak dapat dihidupkan.Abang saudara puan dah lakukan yang betul.

    ReplyDelete
  110. saga thn '91 sya setelah jalan 30 minit, masa matikan injin, ada bunyi bergema dari speaker belakang.
    bila nak start injin semula, lampu di panel meter hilang n tak boleh start injin. alarm bunyi n dah matikan, masih lampu kat panel tu hilang/tak menyala.. agak2 apa problem tu.?

    ReplyDelete
  111. @Al Ikhlasw/salam alternator atau bateri dan kabel bateri perlu diperiksa ,salah satunya mesti rosak

    ReplyDelete
  112. Salam abg, saya pomen pokok ceri je, nak tumpang tanya ,saya masuk enjin 4g61t, siap semua enjin xleh start , xde api dr coil,power tr unit dah tukar,xleh jgk ,agak2 ape hal ?tq...

    ReplyDelete
  113. @Loplayw/salam,kalau semua soket api ok,distributor ok sepatutnya takde masalah takde api,tapi kalau distributor tak ok samada rotor atau negatif tak kemas selalunya api tak keluar.Tukar rotor dulu,

    ReplyDelete
  114. @Loplayw/salam,kalau semua soket api ok,distributor ok sepatutnya takde masalah takde api,tapi kalau distributor tak ok samada rotor atau negatif tak kemas selalunya api tak keluar.Tukar rotor dulu,

    ReplyDelete
  115. @Loplayw/salam,kalau semua soket api ok,distributor ok sepatutnya takde masalah takde api,tapi kalau distributor tak ok samada rotor atau negatif tak kemas selalunya api tak keluar.Tukar rotor dulu,

    ReplyDelete
  116. Salam bro....sye de vtec 18c nak tanya sikit la sebab pomen sye pon pening gak... Beberapa hati yang lepas enjin sye minyak hitam kering secara tiba2 tanpa sebarang kebocoran... Then bearing shalf bawah makan n sye tukar, sekarang ade maslah baru muncul bunyi seperti besi bertaga KTAK KTAK KTAK...tapi bunyi tu hanya akan muncul mase stat enjin time sejuk je...

    Tolong sye dalam masalah ni...harap tolong jelaskan.

    ReplyDelete
  117. @Kerol Ozairiew/salam,pemasangan kalau tukar engine bearing dari bawah,pastikan semua conrod diketatkan dengan kemas,biasanya conrod juga perlu ditukar kalau tukar enjin bering untuk kesesuaian sebab enjin bering baru,saya rasa conrod saudara juga dah goyang

    ReplyDelete
  118. Salam, Proton Wira 1.5 M 2003. Apabila turun bukit pada kelajuan rendah tiba-tiba enjin mati. Bila enjin mati pun boleh hidup balik bila tukar ke gear dua. Idling tiada masalah. Naik bukit pun tiada masalah.

    ReplyDelete
  119. Salam. Wira 1.5 M 2003. Enjin ada ketika mati bila turun bukit. tapi boleh hidupkan balik dengan masukkan ke gear 2. Lain tiada masalah, naik bukit okay. Masalah apa ya tuan? Idling pun okay.

    ReplyDelete
  120. Salam.. saya mengunakn kereta kncil 660. Time drive kereta tiba2 ade bunyi bising di radio. Bile tutup aircond dia hilang bunyi tu. Tp bile off engine semua lampu kt dashboard hilang. Bile nk start blk xboleh. Bile bukak lampu ade cuma lampu kt dashboard smua hilang dan xboleh starr. Guna jumper pon xberkesan. Mintak tolong ye bang. Ape perlu saya buat?

    ReplyDelete
  121. @Ahmad Adha Aliw/salam,saudara perlu servis throttle body

    ReplyDelete
  122. @muhammad adibw/salam,starter tak mudah terbakar,akantetapi jika ada wiring yang dipotong oleh mekanik dan tidak ditampal atau ditape ia mudah mengundang api jika ada petrol berdekatan

    ReplyDelete
  123. @Al Ghazzaliw/salam,tukar bateri insyallah ok,kemudian periksa alternator dan suis a/cond ada yang wayar tak jejak

    ReplyDelete
  124. Saya guna van ford econavan..van lama..van jarang digunakan..cuma guna bila cuti sekolah nak bw anak2 jalan2..sekarang ni ekzos van sering meletup2..bunyinya agak kuat juga....dah htr bengkel tp masih berbunyi juga..kenapa ya..

    ReplyDelete
  125. @Ainsalam,jumpa mekanik minta tukar contact point insyallah ok

    ReplyDelete
  126. Salam arsad...sy pakai kete waja 1.6 mitsubishi. Ada masalah skit ni. Nk unlock pakai remote diam je x de bunyi. Bukak pintu manual pakai kunci. Alarm pun x bunyi masa pakai kunci. Bila turn on kunci...meter satu pun x menyala. Power out trus. Sy ade pakai volt meter pivot ngn timer..dua2 show volt battery. Benda ni pun x menyala. Pivot tu kt battery. Timer kt dashboard. Slalunya kalu batt weak panel meter menyala lg...tpi kali ni out trus power. Sblum ni kalu batt weak unlock kete je panic alarm trus bunyi. Sy pakai ns60. Accesori x byk...player touch screen pioneer double din...amp 4 channel...woofer dh bukak...x pakai..grounding pun dh pasang pd point sepatutnya. Npe batt cpt sgt kong....ms running engine batt show 13.6 sampai 14 volt...kalu x start 11.6 volt kebih kurang kalu 2 3 hari x start...kalu baru off engine batt show 12 ke atas x sampai 13 volt.Ada masalah lain x power kete out trus mcm ni....batt last tukar bln 9 thun lepas. Ni first time jdi. Sblum ni weak pun at least panel meter ngn indoor lighting masih menyala. Arsad...ni no sy 0163340035...pm sy blh kt whatapps nnti sy kol blik...urgent...nnti g kdai cina....mcm2 kna tukar....slmt berpuasa....

    ReplyDelete
  127. Salam Bro Sord...
    Saya nak tanye ni..cable grounding alternator putus apa kesan kat bateri dan kereta...
    bole repair x..sbb cable 2 putus kat alternator bukan kat soket atau sekitarnya..
    klu bole repair brape kos die...
    dan lagi satu...lampu bateri dekat meter menyala sebab cable grounding putus..arus bocor atau alternator 2 dah kong...sbb sy da tanggalkan terminal cable bateri..kereta still lg hidup..xmati..

    solution??

    ReplyDelete
  128. salam nk tya, apakah penyebab sound alarm kereta kdg2 berbunyi bila kita tekan 'on' dan kdg2 tak berbunyi, sama ada sound bunyi atau x, dua2 boleh buka kunci kereta, tp selama ni mmg bunyi sound tu kalo tkn 'on'.. Sentra N16

    ReplyDelete
  129. @an izzw/salam,tukar bateri alam dulu kalau tak ok jugak maknanya ada error pada alarm

    ReplyDelete
  130. @Duke Annyw/salam,ia tak rosak apa2 cuma pastikan kabel tersebut dibaiki kerana ia akan menyebabkan sistem enjin akan terganggu termasuk alternator.kos repair sekitar rm200.
    2.alternator ok cuma pastikan semua kabel digunakan pada alternator,salah satu tak ok ia akan menyalakan lampu bateri pada meter

    ReplyDelete
  131. Salam..nak tanya..sy pakai saga flx..da 3tahun.selalu servis kereta berkala ikut jadual.semalam masa otw balik kerja,satu simbol dekat dashboard sy mnyala..seakan2 sama mcm simbol handbrake tp yg ni bulatan dia brbentuk gear tgh2 dia tnda seru. Ape mknenye tu? Sy risau takut bahaya memandangkn sy trpksa pandu kereta utk ke tmpt kerja hari ni..

    ReplyDelete
  132. Salam abg..nk tnya, kncil sy xboleh start la..crank bunyi mcm biasa tp xnk hdup..smlm pkol 11 sy start hdup ja mcm biasa..tp kol 6 pg sy nk start balek, mla2 dia mcm nk hdup pas 2 mti..lpas 2 tros xnk hdup..dh cba tolak, xnk hdup jgk..contact point bru tkar je..sy da jgk cba msok kn petrol mlalui lubang air filter, tp xjln jgk..hrap abg boleh bg pndpat apa mslah kancil 660 nih..

    ReplyDelete
  133. @Lagenda Budax Kedahw/salam,fuel pump dia dah rosak,mimyak tak naik langsung

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih..bnda ni dh byk kli dh jd..sblom ni kalau tolak hdup ja..tp kli ni xnk hdup lsong..bila lpas tolak mesti bau petrol kuat..dtg dr mna eh petrol tuh?n lg 1 kalau fuel pump rosak..knp msukkan petrol dr ats karburator ttp xnk hdup?

      Delete
  134. @Gadis Ayuw/salam,ytayar kurang angin tu sila periksa

    ReplyDelete
  135. Replies
    1. Saya da periksa mnyak brek..ok..tayar pun ok..tp smbol tu still ada..bile kereta brgrak simbol tu akan keluar tp bile sy tekan brek smbol tu automatik akn hilang n ade blk ble sy tkan mnyk blk..sy suspek ade kaitan dgn brek..tp tak pasti apa..

      Delete
  136. Okay..nanti sy try check.terima kasih

    ReplyDelete
  137. @Gadis Ayusimbol tu memang simbol minyak brek kurang,tapi jika ok saya ingat saudari perlu buka kabel negatif bateri ketika enjin mati sekitar 2 minit dan pasangkan semula kemudian lihat jika ia telah hilang,ini untuk reset sistem

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih atas info..sy akan cuba buat seperti yang disarankan..

      Delete
  138. @Lagenda Budax Kedahdah cek api ke belum,kalau belum cek api gunakan plug sentuh pada enjin jika ada apai ia mesti hidup.Kegunaan fuel pump pula ia mengalirkan minyak berterusan tapi kalau bau minyak maknanya api yang tak ada

    ReplyDelete
  139. Sallam abg... Saye pakai kancil enjin l2s baru saya dah pakai setahun dan baru baru ni timing kejab naik kejab turun dan kekadang susah plak start sebab ape ye ? Harap boleh bagi petunjuk masalah yang berlaku terima kasih...

    ReplyDelete
  140. @farid faridw/salam,contact point perlu ditukar,pastikan juga karburator diservis

    ReplyDelete
  141. Salam..honda civic ex/ sh4.. Model karburetor..bila start enjin, kna tekan pedal minyak, jika lepas pedal, enjin mati..knp ya? Minta pandangan abg..t.kasih..

    ReplyDelete
  142. @ahmad subkiw/salam,masalah idling ni ada kena mengena dengan choke karburator,periksa semua hose kecik pada vakum kat karburator kalau keras tukar ,kalau pecah gantikan

    ReplyDelete
  143. Salam en arsad mekanik

    Saya ada msalah overheat ngn kereta honda city first model tahun 99..setiap kali saya jalan jauh sikit temp naik turun dan kdg2 smpai red line...bila sy constant bwk 70 pon sama kdg2 naik lpas 2 trun,,rdiator baru servis,cap ok lg,termostat dh buang,tp air dlm rdiator ng spare tank kurg..biasa dlm smgu sy topup air sku dari botol 1.5 liter...

    Harap tuan boleh knalpasti masalah saya ni...
    Harap2 bukan head gasket @ gasket bengkok la...
    Terima kasih

    ReplyDelete
  144. @Mohd Ramziw/salam,masalah air yang sentiasa berkurangan adalah sebab water pump saja yang dah tak berjalan baik samada karat atau banyak kotoran dah menyebabkan air tak sejuk untuk enjin.

    ReplyDelete
  145. Assalam....sy siti...kereta honda civic ferio...eg8 manual...sy nk tnye...sebelum ni kluc hbis..so nk tggu gaji,guna dlu dgn kluc lama walaupun gear da tersgt keras..wktu ni kereta mmg amk mse yg lme utk start..pastu,tukar klu racing,kereta makin susah nk start...smpai la 1 mase,lgsung xbole start...ble kunci dipusing,enjin da berbunyi mcm nk hidup...tp lme2 mkin slow,n slow,pastu trus senyap...xlarat nk start..so last2,tolak je utk hidupkan...pastu biarkn dlm stengah jm,xbole start lg...tukar bateri baru pn,mcm tu jgk...try tnye pomen,dy kte kne tuning computer box balik....btl ke mslah kt computer box cmtu?sy da bce panduan abg kt ats tu,xde lgsung yg berkaitan...

    ReplyDelete
  146. @Masihkah ada Ruang?w/salam,masalah honda lambat start biasanya sebab distributor,dapatkan satu distributor yang lain,kondenser juga perlu tukar

    ReplyDelete
  147. Salam.tuan sy nk tanya,sy dah pening.
    Tadi waktu jalan tiba-tiba semput kebetulan jalan jem,last kereta saya mati tiba-tiba.dah puas start tak boleh hidup,saya kena 2 hari berturut benda yang sama keadaan yang sama,sy terpaksa tolak tepi jalan dan cuba untuk start.tp tak hidup juga.sy perasaan pembaca haba kat metar naik lebih separuh.sy pun tinggalkan kat tepi jalan,selang berapa jam sy datang balik dan start akhirnya berjaya tp minyak seakan-akan tidak sampai kena tekan minyak dulu baru boleh stabil.fuel pum baru tukar,gasket hed baru tukar,betri baru.tapi dah 2 hari berturut-turut ni sy mengalami benda yg sama,sy cuba minta bantuan pada mekanik yg buat kerata sy baru ni dan tadi sy tel.fon tak angkat,semalam di cakap minyak kereta sy habis,masalahnya minyak kereta tak pernah habis saya isi setiap hari.mekanik ni cuba lepas tangan,dia cakap tak kan baru buat dah jadi macam ni.ok tak pa,saya boikot kedai dia sampai bila-bila.
    Sy tak tahu apa punca kereta saya jadi macam ni.saya pakai kereta iswara 1.5 sedan.

    ReplyDelete
  148. @Warisan Nusantaraw/salam ,bila meter tunjuk enjin panas maknanya masalah masih ada pada head silinder.Jika hanya tukar head gasket saja dan enjin pernah panas sebelum tu tapi full top overhaul tak dibuat iaitu skim head,bersihkan permukaan blok dan head tak sempurna enjin akan mati bila ia jadi panas.
    Saudara perlu buat top overhul penuh untuk dapatkan semula keadaan enjin asal

    ReplyDelete
  149. Salam bang..sy pkai wira 1.5 thun 2003.knpa lmpu check injin menyala bila mmandu pda jarak yang jauh..ia lbih cpat menyala bila kita tekan minyak dgn kuat..

    ReplyDelete
  150. @ref fazrulw/salam,biasanya nyala sebab ada rosak pada ekzos sensor,tapi cuba resetkan dulu dengan cabut kepala bateri negatif ketika suis mati kira2 2 minit kemudian lekatkan semula kemudian ON kunci dan start.Pastikan kepala kedua2 bateri bersih dari kotoran bateri(corrosion).Kalau rest dia ok maknanya sistem ada gangguan.Kalau tak ok juga terpaksa tukar ekzos sensor

    ReplyDelete
  151. Oooo...adakan enjin boleh terjejas klau tidak tukar ekzos sensor?

    ReplyDelete
  152. @ref fazrulSebenarnya yang biasa sebabkan lampu check engine tu nyala selain dari ekzos sensor ialah,

    1.Kotak penapis habuk ke injector kotor perlu cabut dan bersihkan.
    2.Penutup minyak petrol tak ketat
    3.Kabel spark plug tak berada tetap pada kedudukannya
    4,Spark plug yang kotor

    Semua di atas perlu periksa supaya semuanya mesti dalam keadaan baik untuk jalan jauh

    ReplyDelete
  153. Tq abg arsad..lampu enjin dh xmenyala slpas sy buat ape yg abg suruh.1 lg masalah kereta tu,kereta mati dengan tiba tiba bila berhenti lama dan ktika aircon dipasang..biasa berlaku ketika cuaca panas..enjin dapat dihidupkan semula selepas 15-20 minit...sering juga berlaku ketika jalan jem...

    ReplyDelete
  154. @ref fazrulAda problem pada steeper motor throttle body,perlu servis throttle body

    ReplyDelete
  155. Salam bang
    Kenapa rpm sv4 akan turun setelah sy hidupkan aircond,apalagi kalau cuba tekan minyak akan tambah turun lepas beberapa sa'at baru normal,knp ye bang?

    ReplyDelete
  156. @Hasan Alwiw/salam,RPM adalah tinggi bila keta mula hidup kerana tindakan pelancar vakum diaphragm bersebelahan distributor(choke)dan kembali stabil sekitar rpm900-1000 tetapi jika ditambah a/cond ia akan kekalkan rpmnya seytelah tindakan FICD tetapi jika FICD tak fungsi RPM akan turun bawah dari 900 jika hose vakum diaphragm juga keras atau pecah.

    ReplyDelete
  157. Assalamualaikum abg arsad..
    sy guna kereta honda city 2010..masalah kereta sy ni bila enjin dah panas susah nk start..pagi2 nk hidupkan skali je..lg 1 masalahnya bila dah drive dlm 15-20 mnt dan berhenti, lampu aladin akan menyala tp bila drive lmpu 2 akn pdm..
    dah pegi pomen n dorg kata msalah enjin ssh hidup 2 sebab wire earth xkuat..dah buat grounding tmbah wire tetap sama jgk..dah panas susah hidup...masalah lampu aladin plak dorg kata sensor dy..dorg bukak pntup mnyk htam n ada percik..dorg kata oil pump ok mgkin msalah sensor..sy xtkr lg sensor sebab tkut masalah len y sebabkn keta sy jd mcm 2..mntk tlng pendpt abg otai..sy dah buntu...

    ReplyDelete
  158. @Mohd Azairiw/salam,cuba tukar main relay dalam engine wiring box depan,tengok macamana,relay panas susahkan kereta selalu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trima ksih..main relay slalunya dlm brapa rm?tkut kena tpu dgn pomen..y pasal lmpu aladob mnyala 2 knpa yea?maaf bnyk soalan..

      Delete
  159. @Mohd Azairisama2,tukar main relay dulu kalau lampu check engine tu tak padam gak ada problem pada sensor,tapi pastikan dulu penutup minyak rapat,bateri kepala kabel bersih dari kotoran,suis pintu ok.harga main relay sekitar rm100

    ReplyDelete
  160. SALAM bang,nak tanya kenapa kancil 660 saya lampu tekanan minyak menyala,lebih2 lagi bila saya langgar lompak air,lepas itu hilang pula.
    Pernah juga semasa saya hidupkan kancil saya ada bunyi letupan pada ekzos.rasanya spark plug baru je tukar..tq

    ReplyDelete
  161. @misfixsw/salam,Pastikan penutup minyak petrol tutup elok,kabel plug terletak sempurna,suis pintu juga jangan kena air,lihat pada fuse kaki pemandu jika ada air pastikan getah pintu ditukar.
    Enjin semput kerana contact point dah tak ok,tukar dan adjust semula

    ReplyDelete
  162. Salam En. Arshad, kereta saya aircond tiba2 panas, check pomen kata compressor terbakar. Kena tukar sebijik. Kosnya selalu berapa ye? Memang x tahu bab2 keta. Lagi satu, kereta saya slalu bunyi letup2 dekat speaker belah kiri smpai tekejut. Bahaya tak? Ke ok lgi. Tq.

    ReplyDelete
  163. @Yaniew/salamkos kompressor sekitar rm750 untuk kereta Malaysia.Bunyi speaker tu mungkin ada wirng yang tak jejak betul,tapi tak bahaya,cuma bunyi saja ,nak betulkan saudari kena betulkan wiring sikit kos mungkin sekitar rm50 ke bawah

    ReplyDelete
  164. as salam encik, kenapa kereta saya pagi tadi macam nak mati enjin semasa naik bukit.. saya tekan minyak jugak bagi kereta bergerak agar tidak mati ditengah jalan. sy stop sekejap kereta saya dan kemudian kembali start enjin kereta.

    ReplyDelete
  165. @ct rohaida aliminwslm,itu maknanya kereta tu tak berjalan atas prestasi sebenar,sebaiknya saudari tukar plug,filter dan fuel filter

    ReplyDelete
  166. Salam tuan..fuelpump & alternator ni apa simptom2 dia nak kong?lagi 1 apa yg perlu kita buat utk kreta 2nd hnd yg baru kita beli berusia 12tahun?saya pakai toyota caldina gt4 tuan..tq tuan ats prkongsian ilmu.

    ReplyDelete
  167. @paksuephyw/slm,alternator bila nak rosak lmpu akan jadi malap dan semakin malap setiap hari manakala fuel pump bila keeta susah sangat stat cuma bunyi aja maknanya fuel pump tu hampir rosak dan bila berhenti enjin timing terus rendah juga simptom fuel pump hampir rosak.Fuel pump boleh dibersihkan.
    1.Bersihkan throttle body,hose injektor juga bersihkan termasuk ,tukar air filter,plug,minyak hitam,oil filter dan belting luar untuk alternator dan stereng pump.
    kereta 2nd hand

    ReplyDelete
  168. salam . saya menggunakan kancil 850. baru2 ini enjin seperti ada masalah terutama jika hari hujan dan melanggar lopak2 air, bila menekan minyak seolah2 enjin tersenguk2 seperti enjin nak mati,saya terpaksa main gear dan tekan minyak utk menggelakkan keadaan enjin itu. Apakah punca sebenar masalah ini? terima kasih

    ReplyDelete
  169. @afif hakimiewslm,atas dan bersebelahan gearbox terdapat soket2 untuk api,tapekan ia elok2 supaya tak mudah kena air,pastikan juga suis pintu tak mudah kena air dan semua bahagian api seperti distributor dan plug juga pastikan ia tak mudah kena air hujan mahupun lopak2 air

    ReplyDelete
  170. Salam bang. info di atas sangat membantu. Just nak tanya, kunci dipusing ke arah on dan semua panel area meter akan menyala. Sekirany enjin dihidupkan dan tanda tersebut malap enjin tidak mempunyai apa-apa masalah. Manakala, sekiranya enjin dihidupkan indicator light tetap menyala apa jenis kerosakan ya?

    ReplyDelete
  171. @Unknownwslm,indicator light ni menyala atas banyak sebab seperti yang dinyatakan diatas,sensor adalah punca masalah ini,pastikan tutup rapat penutup ntangki minyak,tukar spark plug dan kabel,

    ReplyDelete
  172. Salam bang... sy pakai kete saga iswara auto. sebelum ni kete sy mmg klu nak parking kete lame kene cabut cabel bateri.klu tk mmg tk boleh start nnti kena jumper. mcm biasa sy psg balik cabel dan sy start. bila sy dh jalan, sy parking sy matikan enjin mcm biasa. bila nak start balik terus tk boleh. mmg tkde bunyi langsung, lampu semua tkde. start byk kali mmg tkde pape.apa masalah ni ye??

    ReplyDelete
  173. salam bang. pkai iswara auto. sebelum ni kete sy klu nk parking lame mmg kene cabut cabel bateri dan bila nk pakai balik bru pasang. sebelum ni ok je. tp td bile dh pasang dh start sy boleh lg jalan2. tp bila sekali lg sy nak start terus tk boleh. takde bunyi start langsung. lampu pun semua tkde. seolah2 dah tiada power. mcm mana ye bang. harap abg dpt bantu

    ReplyDelete
  174. @syamimi iwaniwslm,kalau dah cabut pastikan ia dipasang semula dengan elok dan semua wayar yang terlekat pada kabel penyambung kepala bateri mesti ada jangan satupun tercabut terutamanya wayar yang ke starter,kalau ada yang leka atau tercabut abis semua lampu panel pun ilang.

    KENAPA SELALU CABUT BATERI?JARANG DIBUAT DEK ORANG NI KECUALI MEKANIK

    ReplyDelete
  175. Tadi petang nak start kancil 850 bukan enjin yang hidup tapi letupan di ekzos beserta asap hitam dan berbau macam hangus .... apa masalah ya... tak berani saya start semula

    ReplyDelete
  176. @Azizan Hashimada masalah pada karburator jika guna karburator,perlu servis,tapi jika injection ada masalah pada throttle body juga perlu servis

    ReplyDelete
  177. Assalamualaikum abg arsad..saya ada soalan..saya guna kereta hinda civic ex( sh4).. Sedang memandu, tiba2 lampu 'P' menyala pada dashboard..dan x lama kemudian terpadam..perkara ini berulang2.. Apakah masalah nya?.. Terima kasih abg arsad..

    ReplyDelete
  178. @ahmad subkiwaalaikumsalam,minyak auto pastikan ia cukup,bawah panel ada wiring suis untuk indicator jika ada terkena air pada panel gear ,indicator pada meter mungkin menyala sepert P yang nyala tu,

    ReplyDelete
  179. nak tanya saya pakai iswara 1.3 bila tekan clucth keluar bunyi macam bergeser tapi masuk gear ok boleh jalan ..dlm masa yang sama speedometer o ring dah keras kot..minyak gear dah meleleh keluar. dan keliling kabel speedometer tuh.

    ReplyDelete
  180. @zulkurnain Hasnisalam,bering keta tu dah tak ok,dapatkan pengganti

    ReplyDelete
  181. Salam. Nak tye krta sy ada mslah utk start. Bila start kdg2 bunyi "tak..tak.. kdg2 x bunyi langsong pastu lampu smua x nyala...kdg2 ok kdg2 x...bila tolak hidup kemudian jalan dalam 5km lmpu meter jadi malap berhenti kereta parking kejap..trus xboleh start n xde bunyi langsong...agak2 apa mslh nya ye...

    ReplyDelete
  182. Assalam..saya ada masalah berkaitan check enjin kereta waja mmc auto yg tiba2 menyala...dan kereta tiada pickup dan tersengguk2 bila berhenti tapi enjin tak mati.Biasanya saya akan berhenti offkan dan onkan switch dan bila start balik check enjin akan hilang dan kereta bergerak seperti biasa.Tapi kadang2 baru bergerak sikit check enjin akan nyala semula dan saya terpaksa berentikan kereta dan akan offkan dan on kan switch dan check enjin akan hilang..masalah ni terjadi bila saya long distance dan check enjin akan menyala selepas 2 ke 3 jam perjalanan dan semasa memandu perlahan ..pomen ckp sensor kena tukar tapi x tahu sensor yg mane..harap encik dapat tolong saya..tk

    ReplyDelete

Terimakasih yang tak terhingga kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung blog yang budiman . JUTAAN MAAF DIPOHON jika pertanyaan lambat dijawab.Segala soalan PASTI akan dijawab dan jawapan akan menyusul seberapa segera,sila kembali semula untuk melihat jawapan!

Diharapkan kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung budiman yang mengajukan soalan supaya memberikan gambaran keseluruhan kerosakan dan jenis kereta supaya jawapan yang terus kepada masalah dapat diberikan.

Jutaan terimakasih juga kepada yang memberikan sumbangan jawapan berdasarkan penggunaan model kereta yang sama dan pastikan model kereta juga diberitahu ketika mengajukan soalan.
Semuga apa yang diutarakan dalam jawapan dapat memberikan sedikit sebanyak manfaat untuk semua.

Nota:Kos baiki dan alatganti adalah anggaran,ia mungkin lebih atau kurang,Harap maklum!

Nota penting:Jangan ajukan soalan pada ruangan Google Reply untuk pos lama tahun-tahun sebelum 2016,Ini kerana soalan tersebut tidak akan dipaparkan oleh Pihak Google,saya akan siarkan soalan yang tidak dapat dijawab pada ruangan Google Reply ini pada pos saya di Google Plus beserta pencerahan dan penyelesaiannya.

Apa yang terbaik datangnya dari Allah dan yang buruk itu datangnya dari kekhilafan diri saya sendiri,

>