Mekanik kereta: Masalah dan tanda-tanda gearbox rosak dan auto transmisi
Jika Mahukan Panduan Dan Nasihat Dari Mekanik
Anda Boleh Whatsapp Terus Ke+60173023492.

Aug 25, 2012

Masalah dan tanda-tanda gearbox rosak dan auto transmisi

Hari ini genap 7 hari kita meraikan kemenangan ramadan 1433 hijrah ,esok mungkin juga ramai yang meraikan hariraya 6 hari berpuasa dalam bulan Syawal.Selamat hari raya!

Masalah gearbox ini amat kerap berlaku dan paling menyusahkan bila gear jadi tidak terkawal bilamana sering saja bertukar dengan sendiri.Ini bukan saja terjadi kepada kereta auto malah ia juga kerap berlaku pada kereta gear manual.



Masalah pertukaran gear yang tidak menentu dan biasa berlaku adalah dari gear 5 ke 4 dan dari 3 ke 2 untuk gear manual dan banyak berlaku dari 4 ke 3 untuk gear auto.

Perbezaan antara manual dan auto gear memang banyak,di antaranya yang paling baik ialah penjimatan minyak,dengan auto minyak memang agak jimat berbanding manual kerana semua kerja-kerja teknikal gear dijalankan oleh gearbox manakala manual adalah kita gerakkannya.

Dari segi brek juga begitu ,brek auto lebih mencengkam kerana hanya isyarat yang dihantar untuk gerakan gear jadi brek dibuat lebih cengkaman berbanding manual.Auto mudah dikendalikan,kurang tekanan,kepenatan dan secara teknikalnya ia amat baik.

Masalah demikian biasa dirujuk sebagai slip gear dan ini sebenarnya adalah masalah yang disebabkan oleh faktor-faktor penyelenggaraan kereta yang tidak teratur oleh pengguna seperti:-

1.Lambat menukar minyak gear
2.Tidak pernah tukar filter auto
3.Tidak pernah melihat/memeriksa paras minyak gear
4.Membiarkan mounting gearbox pecah tidak ditukar
5.Mengabaikan kebocoran minyak gear dari seal gearbox
6. Tidak pernah menambah minyak gear

Faktor-faktor begini adalah sebab utama mengapa slip transmisi mudah berlaku lebih-lebih lagi untuk kereta auto.Keadaan begini juga biasa terdapat tanda-tanda awal slip transmisi akan berlaku.Tanda-tanda seperti:-

 1.Gear susah masuk (biasanya untuk gear manual)
2.Pada awal transmisi untuk auto terdapat sentakan yang agak kuat (contoh dari N ke D atau dari P ke D )
3.Terdapat 'freeplay' (ruang pertukaran gear ) yang agak lama samada dari 1 ke 2,2 ke 3 dan 3 ke 4. 4.Kereta berbunyi kuat setiap kali pertukaran gear auto berlaku

5.Rpm yang jadi tinggi tidak kembali asal setelah gear auto bertukar
6.Berbunyi hentakan seperti 'DUK' setiap kali gear auto bertukar
7.Gear yang bertukar pada keadaan N atau D pada panel meter.

 Tanda-tanda seperti di atas adalah tanda-tanda awal slip transmisi (auto slip transmission ) akan berlaku dan jika keadaan ini dibiarkan ia akan ketahap maksima dimana pengguna terpaksa menukar keseluruhan kotak gear yang memungkinkan penambahan kos yang lebih tinggi.

 Bagaimana ia boleh dibaiki dengan cepat dengan menggunakan kos yang rendah?Cara yang murah tetapi berkesan selain daripada menukar gearbox untuk kereta auto apabila berlaku tanda-tanda sedemikian adalah dengan membuat keseluruhan penyelenggaraan seperti berikut :-

1.Bersihkan ruang auto filter dan tukar auto filter
2.Tukar minyak auto
3.Tukar mounting gearbox
4.Tukar pin pada panel gear
5.Tukar kedua-dua oil seal shaft gearbox

 Untuk pengguna gear manual cara yang paling mudah adalah dengan menukar minyak gear seterusnya mounting dan kabel gear.Ada juga yang biasa berlaku air masuk ke ruang gearbox dan membentuk kotoran seterusnya menjadikan gear bertukar dan menggerakan tombol gear ke FREE. 

Masalah begini hanya dapat dikawal dengan membuang semua minyak gear dan memasukan minyak gear semula dan dibuangkan.oil seal gearbox juga wajib ditukar dan speedometer harus diperiksa untuk memastikan air tidak berjaya menembusi speedometer ketika mencuci enjin atau melanggar becak yang besar.

 Ep90 adalah minyak gear yang paling sesuai untuk gear manual dan EP120 untuk auto tramnsmisi.Untuk kereta lama EP140 adalah minyak gear yang biasa digunakan.

 Mileage yang amat sesuai unytuk menukar minyak gear auto dan manual adalah setiap 40000 kilometer ataupun setiap dua kali servis untuk minyak enjin 10000 kilometer.

Untuk menukar minyak auto pada 40000 kilometer penggunaan adalah WAJIB untuk mengelakan keadaan slip transmisi berlaku.



Nota Penting Untuk Gear Auto:-

Jika masalah pertukaran gear auto masih lagi terjadi walaupun selepas menukar autofilter dan minyak gear seperti lambat bertukar,selalu bertukar ke gear rendah seperti 4 terus ke 1 , bertukar tidak ikut aturan contoh dari 3 terus ke 1 dan tidak bertukar ke gear lebih tinggi seperti dari 3 ke 4 ,ini adalah disebabkan shift solenoid transmission yang tidak berfungsi dengan baik dan perlu diganti,

Solenoid ini biasanya terdapat 4 di 2 kedudukan belainan dan 2 daripadanya adalah untuk fungsi pertukaran gear dan 2 lagi untuk kegunaan torque converter  yang dipanggil Transmission pressure solenoid.

Untuk masalah seperti gear slip atau bertukar secara melompat dari 1 ke 3 dan tidak bertukar langsung,ia adalah disebabkan Transmission Pressure solenoid yang rosak.Rosak solenoid ini juga boleh menyebabkan gear panas kerana aliran minyak yang tak sampai ke gerigi gear dan kereta terus berhenti.




999 comments:

  1. Assalamalaikum
    akak pakai harrier 3.0 ehsan dari cik abang suami.kami dah perasan minyak gear box akan
    keluar bila enjin dipanaskan lebih dari 15 min.
    Bila hantar bengkel deorang tak dapat kesan
    kebocoran.deorang tak de pun cakap pasal
    oil seal dah rosak ke. Deorang suh tukar minyak
    gear box aje.masaalah tetap tak selesai.nak raya
    baru ni akak antar servis (bengkel lain) .tukar minyak hitam dan minyak gear box.buat apa nama tu-engine flush oil-
    Soalan akak- tak boleh ke mereka kesan kebocoran oil seal masa tu.
    Sebab apa, akak risau pasal minyak gear box tu...lepas raya akak pegi bengkel tu lagi dan beritahu pasal minyak yg keluar tu.deorang
    chek dan hasilnya oil seal bocor.penyelesaian membaikinya dengan upah angkat keluar engin dan tukar tak tahu berapa tong minyak(deorang ada bagitau, akak lupa)=kos nya rm 1055.
    Dahlah dalam masa yg sama starter buat hal.kena tukar.ambik yg baru rm590.balik kpg
    raya tak bawak keta akak ni.lepas seminggu balik,nak start engin susah sangat.masih boleh
    bawak dlm 2 hari.lepas tu tak boleh start langsung. Nasib baik kat rumah.panggil cina bengkel tu.dia buat jump start-enjin hidup.maka
    penyelesaiannya tukarlah pulak bateri.
    dua hari lepas start engin bunyinya teruk sangat.
    Sebenarnya sebelum tu pun bunyi dah lain. yg 2 hari ni melampau sangat bunyinya.hantar bengkel lagi. Bila dicheck,cina tu kata alternator
    akak dah nak rosak.tunggu masa aje.
    Tukar pulak alternator. Tapi ambik yg recon aje
    dulu.ehh panjang pulak akak menceceh.
    Yang pasal minyak gear box bocor tu,akak tak
    buat lagi sebab kena tinggal keta seminggu.
    mana boleh...skarang bukan cuti skolah.anak2 akak yg hantar/ambik sekolah.
    kalau akak tunggu sampai bulan 12 untuk baiki
    masalah oil seal tu...ok ke..selamat ke gear box
    akak.
    Terima kasih ya. Maaf tulis panjang sangat.

    ReplyDelete
  2. kak nor,

    Jika banyak sangat keluar sampai menitis tak berhenti,memanglah kak nor kena buat cepat oil seal tu tapi jika menitis sedikit je tak jadi masaalah untuk gunakan kereta tersebut.

    Apa yang saya rasa minyak jika minyak oil seal dari dalam gearbox Gearbox oil)tak mungkin menitis laju tetapi jika oil seal drive shaft dalam pecah memang menitis laju.

    kak nor perhatikan btul2 jika ia tak menitis laju tak jadi masalah untuk gunakan terus sehingga bulan 12 taoi jgn lupa pulal periksa paras minyak gearbox.

    ReplyDelete
  3. salam ye,
    saya mempunyai kelisa LE 2004. Baru2 ini menghadapi masalah untuk menggerakkan kereta setelah berhenti di traffic light. Kereta akan mengambil masa yg agak lama (8-10 secs) untuk pergi ke 10kmh. Akan juga terasa getaran di stereng seolah2 kereta akan berhenti. Boleh beritahu kemungkinan kenapa ini terjadi? Terima kasih.

    ReplyDelete
  4. saudari BasicNiza

    Masalah yang munkin dihadapi adalah masalah :-

    1.Drive shaft dalam yang telah haus
    2.Clutc plate yang hampir habis

    Untuk menyemak kepastian masalah ini ialah dengan menghidupkan enjin ,tarik hand brake dan meletakan gear 4 dan menekan minyak.Jika kereta tidak mati ini bermakna clutch plate hampir habis.

    ReplyDelete
  5. Salam.ade org kate klu kete dah umur lebih 5 tahun kene tmbh auto treatment.btolke kenyataan mcm ni?klu btol auto treatmen jenis ape yg bagus.tq

    ReplyDelete
  6. saudara waja 2005,

    Auto treatment memang baik malahan untuk kereta bwh 5 tahun pun ia amat berguna.

    Akantetapi jika kereta yang ada leaking dikawasan gasket samada head atau oil sump dan bhg lain juga ia kurang digalakan kerana ia memberikan kesan kuat untuk leaking lebih banyak.

    Walaupun begitu auto treatment memang baik jika digunakan untuk setiap kali servis.

    ReplyDelete
  7. Perihal yang sama dihadapi kat kite orang, Pomen Yala. Kebanyakkan yang kami buat adalah gearbox untuk kereta2 lama Jepun. Masalah slip gear kerap berlaku lebih2 lagi bila 'mesh gear' yang berkurun lama telah haus.

    ReplyDelete
  8. salam,saya pakai kereta saga flx,maslah kereta saya jerking atau tersentap bila tekan pedal minyak,masa mula2 bergerak,msa bergerak perlahan,masa on aircond lagi kuat,tapi tak selalu,masa bawak laju ok,dah bawak servis proton diorng guna alat yang cucuk kat laptop detect plug,dh tukar plug pun masalah sama jgk,nak tanya tuan mcm mana nak mnyelesaikannya,harap pihak tuan dapat membantu,bahaya tak kereta tu kalu berjalan jauh.kadang2 lampu enjin menyala tapi bila matikan dan start balik dia hilang.yang pelik bawak laju ok takda msalah tapi bila nak memotong takn pedal minyak kuat jadi tersentap jerking

    ReplyDelete
  9. saudara saga flx jerking,

    Masalah jerking begini adalah masalah api yang pecah di mana 2 komponen dan yang biasanya pecah pada distributor,kabel plug,coil dan wayar berdekatan distributor,periksa semua wayar ketika enjin hidup dan press minyak perlahan2 sambil seorang melihatnya pada kawasan gelap.

    ReplyDelete
  10. ade org kate pakai treatment jename lubegard bagus utk melindungi gearbox.btolkan produk ni mmg bagus?tpi kenape ssh nk jumpe kt kedai2.huhu

    ReplyDelete
  11. saudara waja2004,

    lubegard memang dikhaskan kegunaanya untuk melindungi gear yang berpusing dalam kotak gear.Minyak ini lebih likat dan tahan panas.

    Banyak terdapat dikedai alatganti berjenama seperti kereta2 dari eropah.

    ReplyDelete
  12. Salam Bang..

    Ingin mengetahui masalah kenderaan apabila first moving (first engine start) dari P ke D atau dari N ke D ada free skit dalam 20 ke 30 sec baru kenderaan start forwards.

    Bila check level transmission oil - okay.
    Check kelikatan oil - okay.

    Bila kenderaan dah bergerak gear change smooth samada dari 2 ke 3 atau seterusnya ke 4.

    Atau electronic setting memang macam tu.

    Terima kasih

    ReplyDelete
  13. saudara cik amin,

    Level minyak gear tidak bermakna minyak gear auto tidak kotor,kelikatan juga sama,apa yang perlu ialah tukar minyak gear dan auto filter dan pastikan housing filter diservis dari habuk dan kotoran.

    ReplyDelete
  14. Assalamaualaikum
    Azaley
    Waja m 2004
    Baru2 ini saya memandu dari gear 1ke2 2ke3 3ke4 4ke5 apabila rpm 4500 ke 5000 akan kedengaran bunyi gegar...
    Saya chek rupa2 nya bunyi shift cable yg bergegag....
    soalan:
    1) adakan masalah di atas akan merosakangear box.?
    2) adakan dgn menukar minyak gear akan hilang bunyi gegar tersebut.?
    3) klu saya tukar cable tersebut masalah gegar blh hilang.?

    Terima Kasih
    Assalamualaikum...

    ReplyDelete
  15. saudara azaley,

    shift cable tak merosakan grearbox,jika saudara tukar atas sebab getaran itu memadai.

    Bunyi bergetar lain dari gegaran,gegaran melibatkan mounting dan gearbox,tapi jika bunyi bergetar seperti yang saudara maksudkan memadai dengan menukar shift cable sahaja.

    Tukar minyak gear adalah digalakan setiap 40000km perjalanan dan seterusnya.

    ReplyDelete
  16. saya pakai toyota Ipsum 2.0 model tahun 1995. baru2 ni ada menukar seal gasket antara gearbox & enjin atas sebab ada licking. bila dah ditukar, pagi tersebut kereta boleh bergerak, tapi selepas tu, dia buat hal pulak. selepas di biarkan beberapa minit, kereta saya hiudp kan balik, then boleh jln depan & revers, tapi pastu tak boleh bergerak walaupun sudah masuk gear. harap dapat jawapan secepat yang munkin. terima kasih

    ReplyDelete
  17. saya pakai toyota ipsum 2.0 model 1995, baru2 ini saya menukar seal gasket antara gearbox & enjin ipsum saya sebab ada licking. lepas setle semua, pagi mekanik tersebut menggunakan kereta saya, tapi kes bermula bila petang masa beliau hendak menghanta kereta tersebut ke rumah saya, masa mula ok, tapi lepas tu kereta tak boleh bergerak walau pun gear berada pada Drive. setelah di matikan enjin beberapa minit, di hidupkan ok dia boleh bergerak tapi lepas tu tak boleh gerak balik. dalam masa yang sama, ada asap putih keluar dr ekzos. harap2 dapat jawapan dr tuan.

    ReplyDelete
  18. saudara abdul rahim,

    tak bergerak ni masalah pemasangan gearbox,drive shaft dan minyak gear.

    Periksa minyak gear,bocor atau tidak,periksa air filter dan komponen dalam kotak gear yang dibuka,periksa drive shaft adakah dipasang elok,tak boleh tekan kuat bila pasang drive shaft kerana boleh merosakan pin dan gerigi drive shaft,periksa oil seal jika ada bocor pada gearbox.

    Minta mekanik periksa semula.

    ReplyDelete
  19. jadi makna nya gearbox tak rosak la kan...? semalam mekanik tu bagitau, masa dia pasang balik lepas tukar seal tu, dia campur kan minyak biasa (jenis lain) dlm gearbox, mungkin antara penyebab kereta tak boleh bergerak & kuat asap? dia dah buka & bersih kan filter gearbox oil semalam. harap2 ok pasni.

    ReplyDelete
  20. Saudara abdul rahim

    Maaf saya nak gelak sat,ini minyak hitam dah tercampur dalam gearbox, tu sebab kuar asap dan keta tak gerak.

    kadangkala ada mekanik yang lupa ini biasa berlaku.

    ReplyDelete
  21. salam, saya memandu toyota vios 2006, kereta saya jadi berat, air radiator cepat kering, gear panjang baru tuka ke gear lain,rpm jatuh hampir ke 0 dan engin bergegar,tapi tiada amaran engin panas.

    ReplyDelete
  22. hhahahaha gelak lah. Anyway kalau gearbox betul2 rosak, kereta boleh start ke tak? Dan apa lagi tanda2 lain yg menunjukkan gearbox mmg betul2 rosak tuan. Nak dpt ilmu kena tahan kena gelak tuan. Heheheh:-)

    ReplyDelete
  23. saudara abdul rahim

    gearbox tak ada pun enjin boleh hidup cuma tak boleh jalan je.

    Gearbox susah rosak cuma jika masuk air banjir,tak pakai lama sampai kering minyak dan minyak bocor saja yang rosakan gearbox.

    Selain dari itu tanda2 rosak bila gear tendang,biasanya gear 5 terus pi 4 utk manual,kalau auto gear susah masuk dan melonjak kuat adalah tanda kena tukar gearbox selain daripada baiki.

    ReplyDelete
  24. saudara sajian talam emas

    Saudara perlu dapatkan torque converter yang lain,torque converter gearbox telah rosak dan berkemungkinan minyak gear bocor,enjin sedikit panas sebab torque converter yang dipaksa bekerja,itu sebab jadi berat dan bergegar.

    ReplyDelete
  25. assalamualaikum Tuan..sejak seminggu ni bila saya masuk gear 5 pasti akan tendang ke free..paling lama bertahan kat gear 5 tu tak lebih pun seminit...bayangkan kat higway PLUS dari Tapah ke KL sy pakai gear 4 je dlm average 100km/j..adakah ini mmg disebabkan minyak gear box yg perlu ditukar atau gear box dah problem..kereta model satria tahun 97..nak hantar workshop sehari dua ni tapi takut kena tipu ..harap tuan dapat membantu dari segi info nnt takdelah mechanic tu ingat kita ni zero knowledge..

    ReplyDelete
  26. assalamualaikum Tuan..
    saya pengguna satria 1.3 tahun 96..sy selalu jaga bab bab minyak hitam dan yg lain tetapi tak penah amik tahu pasal kena tukar minyak gear box ni..baru baru ni sy drive dari tapah ke KL dgn guna gear 4 je dlm kelajuan 100 km/j sbbnya bila masuk gear 5 hanya bole bertahan kurang dari seminit..pastu dari gear 5 dia akan tendang ke free...adakah ini masalah gear box atau hanya perlu jalani proses servis...ingat nak pg workshop sehari dua ni tapi takut kena tipu dgn mechanic pulak sbb zero knowledge..harap tuan dapat bantu utk minimunkan kos yg tdak sepatutnya nnt.. tq

    ReplyDelete
  27. saudari norhamzah jaafar,

    Kalau dah tendang gear 5 macam ni gearbox mesti ditukar,itu adalah cara paling pantas selain dibaiki oleh mekanik yang makan masa dan cuma ada kat tempat2 tertentu.

    Kos satu gearbox sekitar rm 750

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf ye,klu gear5 tendang x semestinya tukar gearbox,0193969289 cll sy jika nk tukar gear 5 saje

      Delete
  28. Saya abu faris,

    nak tanya, kereta yg saya guna iswara tahun 1997 punya..

    1. kereta saya masa naik bukit tiba2 mati, n lepas tu, steering terus jadi berat.. apa punca nya ye? pasal minyak steering ke? **kat mana nak tgk? hehe

    2. Kalau gear 1 susah nak masuk, apa puncanya ek? **gear lain ok jek..

    thanks...

    ReplyDelete
  29. saudara abu faris,

    enjin dah mati steering memang jadi berat,tapi kalau dah idup semula masih berat gak ,minyak power steering dah bocor kat rack.Minyak power steering berhadapan kotak timing belt betul2 dibahagian enjin depan pemandu.

    2.Periksa kabel klac,kedudukan untuk diadjust adalah tempat sama pada enjin hadapan pemandu sebelah atas,pusing kabel ikut arah jam ,jika ok bermakna kabel tak addjust tapi jika dah abis adjust maknanya klac plate dah abis.

    ReplyDelete
  30. Assalam..
    kete saya viva 1.0 manual...sy berdepan masalah bunyi bising (ketek...ketek...ketek..) yg x diketahui punca dr mana..tp mcm dr bhgn bawah belah depan....bila bwk g bengkel, bunyi tu xde plak..sy dh try skru kan bumper depan tp bunyi tu ttp ada gak...adakah mslh ni berpunca dr clutch?
    hrp sudi membantu...time kasih...

    ReplyDelete
  31. salam,

    gearbox kancil sy sgt susah nk masuk gear 1 n 2.. gear 3,4,5,r ok,, apa masalahnya? kalu hantar bengkel.. brapa agak2 kos yg kena?

    ReplyDelete
  32. saudara kancil,

    adjust kabel dulu,kalau ok kosnya percuma saja.

    ReplyDelete
  33. saudara viva,

    bisa bunyi datang dari roda,mungkin ada yang bergesel ika bunyi tu dipandu laju makin kuat memang dari roda,tapi jika sama saja mungkin dari kipas aircond/radiator yang berlanggar dengan kotak penutupnya.

    ReplyDelete
  34. Ari ni gear kita sy wat hal sbb tiba2 gear xleh msk wpun clutch da tekan hbs. Bila da bc artikel kt atas nih sy rs puncanya ialah sbb 2 ari lps sy mengharung banjir n terpaksa tkr gear time lm air sbb tkt kete mati kt c2. So rs2nyer gear msk air la kan sbb asyik kt free gear jer..semua gear xleh msk except gear reverse yg ala2 leh msk tp.akn ader bunyi cm gear xmsk hbs. persoalannyer..dlm keadaan mcm.ni leh lg tak kete tuh Cuba digerakkan at least sampai ke bengkel @ mmg xder cara lain selain dr kene guna khidmat towing jugak?? alahai melayang ongkos!!

    ReplyDelete
  35. saudara gearbox banjir,

    masalah gearbox masuk air ni memang tak boleh di tolong lagi,dah ketat sebab ada air,mau tak mau kena lah guna khidmat tow trak.

    ReplyDelete
  36. salam. sy pkai viva manual 1.0. tengah drive tetibe xbleh masuk gear 5.skali hanta kt pro2 dia kasi trn gearbox.upenye gigi gear tu dah haus..tumpul habes.mekanik suggest tuka gearbox tp cr 2nd hand sbb dia kate klo tula baru lebik rm3k.btul ke?? pitam ni. dia kate gearbox leaking n time dia check gear cume ade 300ml je baki minyk gear...

    ReplyDelete
  37. saudara amirul hafik

    saudara boleh dapatkan gearbox dari kedai potong kereta ,saya rasa model viva terdapat 2nd hand gearbox.

    Jika betul2 baru dari kilang memang mencecah ribuan ringgit.

    Guna 2nd hand pun boleh mencecah 5 tahun lagi jika minyak gear dijaga elok,boleh kenalpasti bila memandu
    gear lembap,keras dan bergegar tanda2 minyak gear kurang atau bocor.

    ReplyDelete
  38. hi..sy pengguna myvi auto.baru2 ne kreta sy xcdent.kena bahagian dpn..ada minyak kluar.tp tidak tau minyak dr mana sbb tanya mekanik yg buat cakap teda jg yg bocor. bila keta dah kuar workshop sy drive la..1st tue sy drive tekan minyak trus ada bunyi 'duk'.. hari lain nya pla time sy drive tekan minyak tiba2 keta tesentak 2 kali mcm tekan brek..lps tue 2 hari tak guna keta tue.bila hari ne nak guna.. ingat nak hantar workshop la..start keta n masuk gear R keta begerak ke depan.bila sy mati kan enjin keta n try start blk masuk gear R keta tidak begerak hanya bunyi bedengung..mmg nda dpt gerak la klu sdh mcm tue.apa masalah tue n ada ka problem keta sy ne ada masalah gear box? masih boleh dbaiki kah? selalunya apa yg dibuat klu sdh jadi mcm tue? plsss...bingunggg skrg ne.tq..

    ReplyDelete
  39. saudara myvi gear R

    Drive shaft dalam pada gearbox kereta tersebut tak masuk betul atau mungkin dah tercabut.

    Minta mekanik atau seseorang yang tahu mengenai kereta untuk buka drive shaft gearbox dan masukan semula dengan elok.

    ReplyDelete
  40. salam,

    td saya da bw keta sy pg bengkel tuk adjust cabel, tiba2 pomen tu kata kena buka gearbox tgk sbb masalah gearbox, dia kata gear 1 ,2 xdapat masuk walaupun keta xhidup.. mcm mana nie ye..

    ReplyDelete
  41. nak tanya sikit.

    ReplyDelete
  42. Ada kemungkinan juga gear tak masuk sebab tercabut penendang clutch plate (pin),tapi taklah sampai tukar gearbox.

    ReplyDelete
  43. Salam. Nak tanya doktor.
    Minyak gear auto kering je, tambah 3ltr jalan gi balik gi balik minyak gear kering lagi. Check minyak gear tak leaking pun. Utk makluman asap keta berkebuk warna putih. Check minyak hitam ok je. Masalahnya saya nak tahu adakah kebocoran minyak gear auto masuk ke bahagian enjin. Doktor tolong jelas sikit,kepala saya pening dibuatnya.
    (keta saya merc W 126 /S280 tahun 86)

    ReplyDelete
  44. Salam tuan doktor.
    Saya pakai Merc lama model W126 /S280 thn 1985. kereta saya keluar asap putih. Check minyak enjin ok je tak kurang pun,musykilnya minyak gear auto pulak yg kurang tapi tak nampak lleaking pun. Sewaktu minyak gear habis tak berasap pulak,bila saya tambah minyak gear asap putih keluar lg. Saya nak tahu adakah minyak auto gear boleh masuk kebahagian enjin. Doktor tolong jelaskan kat saya boleh? Kepala saya ada sikit2 pening fasal benda ni.
    TQ.

    ReplyDelete
  45. saudara merc w126/s280,

    minyak gear tak boleh masuk ke dalam enjin.Minyak gear yang kurang memang ada bocor dimana2 cuma mungkin ia cepat mengering bila enjin panas.

    Piston ring kereta tersebut telah haus dan mengeluarkan asap putih yang berterusan,dapatkan pomen utk overhaul.

    ReplyDelete
  46. assalam..
    Nak tanya sikit...saya sekarang menggunakan enjin mitsubishi 1.8 GDI bertransmisi auto shifttronik pada proton gen2 saya..masalahnya apabila menggunakan shiftronik gear hanya boleh masuk gear 3 shj..gear 4 tak bole masuk..sekiranya menggunakan automatik..penukaran gear ok..tetapi lampu NEUTRAL berkelip2..persoalan saya..adakah gearbox saya mengalami kerosakan..dan perlu penukaran gearbox yg baru? Ataupun masalah berpunca dr clutch yg sudah haus? Saya harap saudara yang arif lagi berpengalaman dapat menjelaskan masalah saya ini..sekian..

    ReplyDelete
  47. saudara auto shiftronik

    Pada kebiasaannya gear yang tidak masuk habis atau tidak tukar langsung disebabkan oleh minyak gear bocor,periksa bocor dimana2 dan jika monyak gear terlalu kurang masalah begini mudah berlaku.

    ReplyDelete
  48. Salam..
    Saya nak tanya, kalau ekzos kereta asyik berasap.. ape puncanya.... ayah sy pkai kereta toyota innova.. die komplain ekzos kereta die selalu berasap... harap dapat nasihat daei yang pakar.. tq

    ReplyDelete
  49. saudara unknown,

    Terdapat 2 jenis asap yang selalu keluar dari ekzos jika ia ada masalah.
    1.Asap hitam
    2.Asap putih kebiruan

    Asap hitam sebab injektor kotor,plug yang cepat hitam,air filter kotor dan minyak hitam yang naik sehingga silinder head.

    2.Asap putih kebiruan dan berterusan adalah kerana piston ring yang haus dan keretakan pada blok dan enjin perlu di overhaul

    ReplyDelete
  50. saya ada masalah susah bila nak masuk gear reverse..bila saya masuk gear reverse akan keluar bunyi yang bising..apa perlu saya buat??

    ReplyDelete
  51. masalah reverse banyak berpunca dari suis reverse yang rosak,gantikan suis autofilter dan minyak gear.

    ReplyDelete
  52. salam tuan,

    Q1 : sy memandu honda city idsi 2003. baru2 ni gearbox meragam sb RPM tinggi bla jalan seperti stuck di gear 2 atau 3 shj. bla msuk R atau D jg ada bunyi bising spt gegaran. tp bila msuk N semua normal.jd sy hanya menggunakan 7 speed mode manual shj. manual transmission semuanya lancar tiada bunyi bising. apa masalah sbnarnya?

    Q2 : paddle shift stuck di P jika ingin bw kereta perlu manually unlock the shift lock. apa puncanya?

    TQ tuan.

    ReplyDelete
  53. saudara ridzuan salleh,

    q1-periksa minyak gear jika kurang akan menyebabkan keadaan demikian ,seeloknya speed sensor ,minyak gear dan autofilter ditukar.

    q2-pin pada paddle shift tersangkut ganti pin tersebut.

    ReplyDelete
  54. salam tuan,

    terima Kasih atas jwpn tuan. utk Q1 di atas sejauh mana tahap kritikal GB sy? utk prestasi lbh baik perlukah sy tkr GB atau overhaul?

    Q2 : sy dah hantar kete sy ke honda SC Taiping namun mereka xberjaya betolkan malah ambil ms lbh 5jam utk mslah Q2. LOL

    Berbanyak TQ pd tuan Sord

    ReplyDelete
  55. saudara ridzuan,

    masalah seperti yang saudara katakan tu tak perlu overhaul,ia bukan masalah enjin.Jika saudara tukar gearbox lebih baik cepat dan boleh terus guna tiada masalah.

    Masalah pin ni masalah biasa jika tau dimana tempat ingin dibuka dan baiki.Ada lebih baik saudara hantar kepomen biasa untuk dua2 masalah tersebut.

    ReplyDelete
  56. Salam..
    saya ada masalah mengenai gearbox auto gen2. Masalah kete saya adalah seperti berikut :
    1)Lampu gear berkelip selepas diletak ke D.
    2)Kalau ke R menendang kalau lampu gear lampu berkelip kalau lampu tidak berkelip ke R tidak menendang.
    3)Check kat computer histort dia cuma gear 3 je.

    Boleh bagitahu apa masalah nya t.kasih

    ReplyDelete
  57. Tukar speed sensor gearbox dan tukar minyak gear dan autofilter,periksa bocor minyak gear jika ada.

    ReplyDelete
  58. assalam w.b.t

    setelah dibaca mgenai masalah yg berlaku, mmg tidak syak lg kereta sy mempunyai masalah slip transmisi...

    jadi sy nak tanya mgenai kos keseluruhan penggantian barang seperti

    1.bersihkan ruang auto filter
    2.tukar auto filter
    3.tukar mounting gearbox
    4tukar pin panel gear
    5.tukar kedua-dua seal gear

    sy mempunyai kereta waja 1.6

    harap dapat membantu..tq



    ReplyDelete
  59. saudari eilah,

    Kos tukar minyak gear dan autofilter serta bersihkan ruang sekitar rm 150-200.
    2.Tukar mounting gearbox depan dan belakang sekitar rm150-200 juga

    3.tukar seal kira2 rm50

    Kos keseluruhan kira2 rm 400

    ReplyDelete
  60. As salam..

    sy pkai mazda 3 2007. bpe ari lps sy tertumpahkan air blackcurrent n msuk kt tmpt gear.. sy ingtkan air x masuk dlm tapi ade beberapa kali lps tu ade kejadian susah nk tukar gear. memang sangkut nak tukar D ke N or gear lain. kena tolak kuat2 baru boleh. itupon dah macam paksa dia tukar gear sebab tgh benti kat traffic light. gearbox rosak ke??

    ReplyDelete
  61. Salam... tuan mekanik.. saya ada masalah pomen dah x tau nk repair kereta saya macam mana.. saya ada kereta wira menggunakan enjin mitshubishi v6 1.6 24valve.. masalah baru2 ni,kereta saya bila nk bukit dah x larat walaupun saya change pada gear L.dan yang harunya tempeture saya bila nk bukit sja akan naik lebih pada paras setengah.. tp sblm berlaku perkara ni kereta saya ada bunyi enjin yang kuat dan kereta jd berat smpai nk pandu kelajuan 100 pun x boleh pergi,mekanik kata bunyi dtg dari tepet dan sim dan syorkan tukar miyak hitam,minyak gearbox tp bila dah tukar sama je,dan tukar computer box gear box dgn oil pump sekali. Bunyi dah hilang tp x boleh baik jalan berbukit, keteta x larat dan temputere jd naik tggi.. dah cek gear box masih baik dan masuk computer cek pun x boleh detect apa masalah.. minta pandangan tuan mekanik.. terima kasih

    ReplyDelete
  62. saudari lisya,

    Gearbox tak rosak,masalah tersebut akan selesai jika ia kering,cuma jika terlalu ketat nak tolak bawa ke mekanik minta mereka buka gear compartment untuk keringkan.

    ReplyDelete
  63. wskm wbkt,saudara rabbit4u,

    masalah ini saudara kena tukar torque converter.



    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam... Saya nk tanya,mekanik tu bg tau kalau torque conveter rosak kereta x boleh jalan,berapa anggaran kos utk tukar?minta pandangan tuan.. Terima kasih

      Delete
  64. oo.. saspen kejap. tq tuan mekanik!

    ReplyDelete
  65. Salam... saya guna kereta wira 1.6 auto enjin mitshubishi v6 1.6 24v. Masalah skrg bila naik jln berbukit langsung x da power walaupun saya guna gear 2 atau L, lagi satu tempeture naik sampai lebih dari setengah.saya dah cek air radiator x bocor,air jalan ok.termostat ok,kipas jalan ok, masalah ni berlaku selepas kereta ada bunyi kuat, ada mekanik kata teppet atau sim , bila masuk bengkel dia mekanik tukar minyak enjin, minyak gearbox,flush balik enjin,tp masih
    sama, lepastu mekanik kata tukar computer box gear box,oil seal,oil pump, dah tukar semua bunyi dah hilang.. tp naik bukiy x da power dan temputre naik tggi, mekanik suruh tukar pandangan computer box enjin pulak.. minta pandangan?

    ReplyDelete
  66. Salam..minta bantuan. Gear kita sy wat hal (kenari manual) sbb tiba2 gear xleh msuk wpun clutch da tekan hbs. sy rs puncanya ialah td lps sy mengharungi banjir dan terpaksa tkr gear time dlm air sbb tkt kete mati.air setakat tinggi skirting kreta shj. Semua gear xblh msk kecuali gear reverse yg blh msuk tp akn ader bunyi mcm gear xmsuk hbs..tolong..

    1-Apa sbnrnye yg rosak
    2-Anggaran kos paling minimum utk perbaiki.

    ReplyDelete
  67. Kalu pedal minyak getar bila drive apa punca ye? Start getar bila rpm2.5k ke 3k=90-110Kmj...padahal drive by wire..persona elegance auto

    ReplyDelete
  68. saudara lan,

    enjin bergetar sebab mounting yang lusuh disebelah kiri dan kanan adalah penyebab utama getaran pada pedal minyak.Selain itu sila periksa dan kuncikan skru pedal pada bawah kaki driver.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok tq bro, so maknanya kena claim warranty lah kan? Sbb dah penah ketatkan skru masa hntar sc.tp dorg xdpt detect problem sbenar.

      Delete
    2. Sebelum tu boleh sy tahu mounting ape yg perlu diperiksa? Mounting enjin atau mounting absorber

      Delete
  69. saudara zulWIFfara ,

    1.Buang semua minyak gear tukar yang baru.

    ReplyDelete
  70. saudara lan,

    1.2 skru pedal minyak perlu diketatkan jika dah ketatkan pun mcm tu gak boleh kot claim warranty.

    2.mounting enjin ada dua kiri dan kanan manakala mounting gearbox ada dua depan dan belakang .Absorber tak ada mounting ,cuma pemegang saja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tp sblum tu kete sy baru 2 tahun, masih boleh dikatakan baru.selain mounting apakah faktor lain yg mungkin saudara suspect? Bagaimana pula dgn tuning?? Throttle body?? Tq

      Delete
  71. saudara rabbit4u,

    Olehkerana torque converter berbentuk bulat parabola jadi ia mudah menakung sebarang habuk dan air,jika ia rosak ,kereta takan bergerak,ia juga adalah seperti sebuah klac untuk auto transmission.

    Kosnya sekitar rm3-400 sahaja!

    ReplyDelete
  72. saudara lan,

    Cara memeriksa getaran enjin adalah pada RPM,jika RPM terlalu rendah dibawah 900 rpm ia akan membuat enjin bergetar termasuk mana2 komponen yang longgar atau lusuh.

    Jika RPM kereta saudara berada pada 900-1000 rpm dan stabil,ini maknaya ia tiada masalah pada throttle bdy dan tuning.

    Getaran enjin akan lebih bergetar jika mounting koyak atau lusuh,mounting boleh dilihat jika ia koyak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selain itu stering juga megalami getaran dlm keadaan idle (start pagi-pagi) . Apabila enjin panas, getaran berkurangan.tq di atas penerangan

      Delete
  73. saudara lan,

    Periksa diaphragm pada distributor,ada hose kecil berdekatan distributor ,gantikan jika kooyak atau bocor,alat ini berfungsi menaikan rpm pada waktu pagi.

    ReplyDelete
  74. Salam,

    Saya menggunakan kereta savvy dah 7tahun..baru terjadi semlam gear reverse saya tak boleh masuk lansung..terus stuck.day try banyak kali utk masuk gear reverse..tp still tak boleh..boleh saya tahu aper yg patut saya buat...

    thanks

    ReplyDelete
  75. salam saudara savvy,

    Saudara kena tukar reverse switch.

    ReplyDelete
  76. Masalah pada Kancil auto. Dari P ke D macam gear tak masuk. Bila cuba 2 atau 3 kali ada bunyi DUK baru masuk gear. Jalan lama skit enjin macam nak mati. Bila dah mati tunggu lama skit baru boleh jalan balik

    ReplyDelete
  77. saudara zul,

    masalah gear auto akan jadi bila minyak gear kurang atau bcor,periksa paras minyak gear.

    ReplyDelete
  78. Salam.. nak tanya saya punya kereta wira auto 1.6xli tahun 1997..

    Q1)kereta saya bila tengah jalan pastu saya lepas minyak die macam sengguk sengguk macam kne break2 sendiri sebab apa ea.. auto filter dah tukar dah.. transmission ok lagi x gila g..

    Q2) die kurang pickup even dah tukar plug,dah cuci TB? tapi bila biar kereta tu N dan x gerak enjin hidup pickup die ok blk.. macam x cukup minyak tok gerakkan kereta.. fuel filter dah tukar dah..

    Q3) bila masuk D r R die macam lambat nak bagi tindak balas kne tekan minyak ckit baru gerak.. ni bila dah panas..

    harap dapat membantu...tq.

    ReplyDelete
  79. saya guna wira 1.6 auto xli 1997..

    Q1) saya punya kereta time lepas minyak macam break2 sendiri knapa ea.. macam tersengguk sengguk.. ada masalah n gear box ke.. macam mana nak satlekan..

    Q2) kereta kurang pick up bila jalan.. nak pergi 100 pun susah.. tapi pas lama berhenti tanpa mati enjin pickup ok pastu ko blk..

    Q3) kereta lambat bagi tindak balas bila dah masuk D r R.. kne tekan minyak ckit baru start gerak...

    tq harap dapat membantu..:-)

    ReplyDelete
  80. saudara black healer,

    Semua masalah saudara ada kaitan dengan masalah jerking.Puncanya dari api pembakaran yang tidak elok.

    Tukar kabel plug,plug dan jika boleh tukar distributor.Jika tidak mahu tukar distributor,periksa cap distributor dan rotor jika ada pecah atau retak,tukar rotor dahulu pun elok tapi pastikan cap distributor tak pecah.

    Tukar air filter juga.

    ReplyDelete
  81. Proton tiara sy mengalami masalah di mana tiada power ketika memandu.semakin hari semakin teruk.dlm erti kata lain, berat dan tak bleh pegi.apakah perkara utama yg perlu diperiksa?tq

    ReplyDelete
  82. saudara tiara perlu tukar klac plate.

    ReplyDelete
  83. Assalamualaikum..

    Kereta saya bru saja tukar drive shaft kira2 2 bln yg lalu, dan slepas itu, tdk ada bunyi.. Tp lately, ada kedengaran bunyi apabila membrek.. Bawa p mekanik, dorang ckp, ok jew.. N kdg2 apabila pusing ke sebelah knan (pusing abis) akn dgr bunyi.. Apakah itu masalah shaft ataw brek?

    Stiap kali berada di roundabout ataw simpang yg memerlukan saya tekan minyak mengejut, kereta akn lmbt pickup.. Mekanik ckp gearbox rosak.. Mesti tukar gearbox ataw ada penyelesaian yg lain? Brapa kos gearbox?

    ReplyDelete
  84. Asalammualaikum>>>
    Tuan kereta saya nissan sarena 2.0 auto thn 1999, masalah saya adalah kereta tak mahu nak jalan dan menderam apabila minyak ditekan, Keadaan ini berterusan dan jika naik bukit masalah bertambah teruk seolah2 tak ada power langsung... Adakah ini disebabkan gearbox atau ada masalah lain. ada sebarang penjelasan.

    ReplyDelete
  85. Assalam ..Tuan sord87..saya mengalami masalah berkaitan kereta lama sy.Ia kadang2 menjadi tersentap2 ditengah jalan dan mati.setelah ditekan minyak berkali2 baru ia lancar kembali.baru 4 kali perkara ini terjadi sepanjang bertahun2 saya menggunakan kereta ini.selalunya ia berkeadaan lancar.apa masalahnya ya?oh ya,kereta lama sya itu Nissan Serena...Sya ingin minta pandangan tuan bagi masalah ini..Terima kasih diucapkan..~Shafie

    ReplyDelete
  86. saudara hamba allah fisabilillah perlu tukar klac plate yang dah habis.Tiada kerosakan pada gearbox cuma klac plate saja yang dah habis digunakan.

    ReplyDelete
  87. saudara shafei (nissan serena)

    Masalah saudara ada kaitan denagan api plug,kabel plug dan distributor adalah penyebab utama pergerakan tersentap2 berlaku.Dapatkan kabel dan distributor yang lain.

    ReplyDelete
  88. Waalaikumsalam tuan kereta tukar d/shaft dua kali,

    Saya rasa masalah saudaramasih lagi d/shaft,saya rasa saudara tukar d/shaft luar saja dan tidak menukar d/shaft dalam yang bersambung ke gearbox,housing d/shaft dalam saudara dah haus dan menyebabkan ia lambat pikap dam bunyi tetap ada.

    Tukar d/shaft dalam kereta tersebut.

    ReplyDelete
  89. Terima kasih saudara sord87, nasib baik sy bertanya dgn tuan ini kerana 2,3 kedai cina yg sy pergi,dia org kata masalah gearbox.Tp apa yg sy baca dr blog tuan tak ada tanda2pun masalah gearbox di kereta sy. Berapa ya anggaran klac plate ya yg patut sy kena sediakan...

    ReplyDelete
  90. Shaft dkt dgn gearbox? Sbb haritue tukar semua shaft dya.. Adaka shaft ada jnis2nya? Apa yg perlu saya katakan bila beli part?

    ReplyDelete
  91. saudara hamba allah fisabilillah,

    Kos klac plate sekitar rm300 dan keseluruhan anggaran bersama upah,minyak gear dll adalah rm500

    ReplyDelete

  92. Tuan kereta tukar d/shaft dua kali,

    d/shaft ada 2:-

    1)INNER D?SHAFT
    2)OUTER D?SHAFT
    (saudara boleh juga gunakan d/shaft dalam atau luar di kedai alatganti)

    saudara periksa dulu d/shaft apa yang saudara tukar,lihat bil samada ia sebelah luar atau dalam.




    ReplyDelete
  93. Salam tuan doktor..kereta perdana auto 2004 sy kenapa lembab cm kura2..cmni citer die..sebulan lpas sy baru lpas excident n skrang ni siap baiki tp masalah nya..contoh nya masa sy berhenti kt trafik light n trafik light tu hijau tp masa nk gerak kreta sy lembab sgt2 padahal pedal dh hbis ditekan..tp kalau reverse ok je siap tersentak ag..sy rasa kereta cm x tukar je gear..masa mula2 gerak tu cam die guna gear 3 or 4..slow sgt..skarang ni nk drive keta tu pn tkt sb masa nk lintas jalan cam kita jalan kaki..plezz help me

    ReplyDelete
  94. Sy guna kereta perdana auto thn 2004..baru laps xcedent..tp dh baiki..masalahnya kereta hilang pickup die masa mula2 nk gerak..cam die x tukar gear je..cam guna gear 3 or 4 je..bila dh gerak ok je..bila reverse ade tersentak ckit tp reverse pickup ade..kete slow sgt mula2 gerak smpai sy nk lintas jalan pn tkt sama laju dgn jalan kaki..help me dr.mekanik

    ReplyDelete
  95. saudara perdana 2004

    Saya rasa saudara perlu periksa gearbox,ada masalah pada torque converter.

    ReplyDelete
  96. Salam, sy pkai kelisaa aut..sy nk tny setiap kli hujan n sy terlanggar besak air mst kereta akan kluarkn bunyi mcm tersepit...xsure dri mana bunyi tu...tq

    ReplyDelete
  97. Salam...
    Sy pakai nissan n16 auto 04. Ketika jalan tiba2 krete berderam. Sy brhentikan kreta dan kmudian msk gear P. Selepas 2 sy msk gear D semula dan ok.. Tp masalah nie skg selalu brlaku.. Adakah ini mslah gearbox ssb sy bru tkr myk gear.

    Tq

    ReplyDelete
  98. Salam...
    Sy pkai nissn n16 auto 04. Masalah sy kadang2 tgh jln kerete mnderam.. Tp bila sy bhnti letak gear P dan ltk D smula ok.. Adakh masalah ini brkaitan gearbox? Myk gearbox sy bru tukar.

    ReplyDelete
  99. salam..
    nk tanya, saya pakai keta kancil yg da tukar gear auto..lately, keta saya ada bunyi macam bergesel..mula2 die bunyi time nk start enjin je tp skrg time tgh drive p0n bunyi gak..agak2 apa masalah nya??

    ReplyDelete
  100. Jika baru tukar ada bunyi bergesel ,periksa pada roda mungkin bergesel rim dan penahan abuk.

    ReplyDelete
  101. saudara zack

    Periksa kabel minyak ataupun sekitar throttle body,mungkin tersangkut secara tiba-tiba dan kembali normal.

    ReplyDelete
  102. saudari liyana,

    Brek akan berbunyi jika terkena air lebih2 lagi jika brek pad ada karat.

    ReplyDelete
  103. salam,saya pengguna saga Blm auto.Baru2 ni kereta saya mengalami masalah tidak bergerak sedangkan enjin masih hidup dan dalam keadaan gear D.Apabila saya tekan pedal minyak, terasa macam tekan pedal clutch kereta manual sahaja,(tidak bergerak langsung)keadaan ini terjadi apabila lampu amaran enjin yang berwarna kuning menyala.dalam keadaan yang sama, apabila saya cuba menukar gear R tiba2 kereta saya tersentap dengan kuat..jadi,saya terpaksa mematikam enjin untuk beberapa ketika sebelum memulakan perjalanan semula.(hanya bertahan untuk sementara sahaja)..kemudian terpaksa mengulangi proses yang sama sehingga sampai ke destinasi..
    minta pendapat saudara untuk menangani masalah ini..

    ReplyDelete
  104. ada sensor untuk gear dalam kotak filter gearbox minta mekanik tukar sensor tersebut.

    ReplyDelete
  105. alamak. sy pun mengalami benda yg same. ence mekanik, sy yg buat tumpah air blackcurrant kat tmpt gear aritu. lps anta workshop aritu utk diorg keringkan, lampu enjin kaler kuning tu nyale jgk. cuma so far macam xde efek pd pemanduan. no jerking, etc. tp lampu still nyale. dah hantar blk kat workshop tu tapi dia just reset blk sensor. padam la skjp. bape ari lps tu nyale blk.

    adakah sbb sensor dlm kotak gear tu jgk? if dibiarkan, ape efeknye ye?

    tq in adv!

    ReplyDelete
  106. Salam,
    berkenaan dengan sensor gear saga BLM..Yang lawaknya pomen tu tak tau sensor gear yang mana satu..dia kata wayering problem..perlu ka saya buat wayering??

    ReplyDelete
  107. saudara zays,

    tak perlu buat wayaring,cuba lain pomen ,ini masalah sensor dan juga wiring kena air.

    ReplyDelete
  108. saudari lisya,

    bila wiring kena air ni makan masa sikit nak kering,jika lampu saja tak jadi masalah pada sensor,tapi jika sensor tak memberi isyarat untuk tukar gear itu yang masalah maknanya terlalu banyak wiring kena air.

    Kereta cik lisya tak perlu apa2 lama2 lampu akan ok seperti sediakala bila air pada wayar kering.

    ReplyDelete
  109. Salam. Sy pkai savvy amt thn 2005. Masaalahnya bila tekan mnyk keta x mau jln. Kna tggu btul2 panas smp stengah jam bru ok. Sy dh tkr clucth plate tp msih mcm tu jgak. Dh byk kali p cek kt proton tp diorg suh tkr mcm2. Ada yg kata gearbox rosak. Harap encik pomen dpt brikn pendapat.

    ReplyDelete
  110. masalah ni masalah solenoid transmission atau lebih dikenali sebagai solenoid gearbox,alat ini rosak dan bertindak selepas jadi panas.

    Bawa kereta ketempat baiki gearbx dan tukar solenoid tersebut.

    ReplyDelete
  111. Salam,

    Kereta saya Gen2 1.6 Auto (2005), bila mula2 nk jalan @ selepas berhenti dan tekan minyak kereta macam tersentap sentap tersengguk sengguk. Dari pembacaan kat komen2 tuan saya tengok macam masalah injection. Betul ke?

    Apa yg biasa pomen buat & ape yang dia tukar @ tak patut tukar. Saya takut kene tipu.

    Boleh rekomen pomen area KL, Sentul, gombak atau berhampiran yang ok?

    Kalau boleh sediakan sekali skrip untuk saya bercakap supaya pomen nmpak sy ni tahu pasal kereta. eheheh

    TQ Tuan.

    ReplyDelete
  112. pak macho,

    sengguk-sengguk ni ada 2 sebab:-

    1.sebab fuel filter kotor
    2.sebab api kabel pecah

    Tukar kabel plug dan minta mekanik periksa distributor cap dan rotor lihat samada ada pecah atau tidak.

    yang pastinya tukar plug,kabel plug dan fuel filkter,insyallah baik dari jerking sedemikian.

    skripnya macam ni:-

    Pak macho:-abang pomen mintak tukar plug ,kabel ,tlg tengokkan sekali cap distributor dan rotor ada rosak ,pecah ke.

    abang pomen:-siap yan encik!

    ReplyDelete
  113. sambungan pak macho,

    pak macho:- siap apanya?
    abang pomen:-siap duitnya!
    pak macho:-kosnya berapa ya?
    pak macho :-Kosnya sekitar rm200
    abang pomen :-pak macho ni pandai jugak tentang keta ,fuel injection lagi
    abang pomen:-waduhh!bisa gawat ni!

    ReplyDelete
  114. HahhaHAHa! Klakar jugak incik sord ni.

    Salah ye pasal injection. Aku blasah je. Aku memang tak tau ape pasal keter. Saje nk bagi nampak konpiden. hehe

    Dah gogel:
    Cap Distributor -> nampak tak nampak je lokasinya.

    Rotor. --> kat brake disk tu. Betui ke ni? ke rotor yg mana satu.

    Adooii

    ReplyDelete
  115. Tuan.
    Kereta kelisa auto sy baru overhaul. Tiba2 je susah nk tukar gear dari 1-2,2-3, 3-4. Kena tekan sampai 4000 rpm baru bertukar gear. Tolong sy. Apa masalah ni.

    ReplyDelete
  116. Salam,

    Keta kancil sy agak susah nk masuk gear 2, kenape ye.. dan bila masuk gear 5.. akan mengeluarkan satu bunyi mcm desiran angin n juga ketukan kat clash kak kaki... Kalu keta xbergerak xde plak bunyi.. apa msalahnye?

    ReplyDelete
  117. masalah ni masalah clutch bering,kena tukar clutch bering.

    Cuba adjust kabel klac tinggikan kabel klac dulu

    ReplyDelete
  118. saudara ally,

    ini maslah ketika memasang semula komponen selepas overhaul,d/shaft gearbox atau flywheel bering yang tak masuk sempurna,bawa semula kekedai tersebut untuk periksa.

    ReplyDelete
  119. saudara pak macho,

    Taip kat google car distributor.Dalam distributor ada rotor(penutup).

    Distributr dan rotor adalah satu komponen.

    ReplyDelete
  120. Sy pkai savvy amt thn 2005 masaalahnya sy kna panaskn enjin dlm 30 mnit bru keta sy nk jln. Klau x tekan mnyk keta x mau jln. Sy bru tkr clucth plate tp masaalahnya tetp sama. Dh byk kali p proton tp diorg surh tkr mcm2. Harap encik pomen dpt brikn pendapat. Tima kasih

    ReplyDelete
  121. masalah ni masalah solenoid dalam gearbox,saudara perlu tukar solenoid transmission(terletak dalam kotak filter transmission) tersebut,dapatkan mekanik atau kedai repair gearbox

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih. Smlm 3 bgkl sy pegi diorg surh sy p kdai yg pakar buat gearbox bila sy smp kdai tu dia surh sy p proton sbb sparepart susah nk dpt. Sedih bercampur kecewa..

      Delete
  122. wah banyak ilmu auto saudara sord87..
    kawan nak tanya ckit,alternator rosak tandanya camna yer.semalam kreta kawan tak boleh start,ada bunyi 'ktak' sekali bila nak start. langsung xnak hidup.tanya kawan2 semua kata altenator,bila ada masa free aku godek2 sendiri cabut bateri 10min,tukar fius relay terus okay jer.perlukah tukar altenator.kreta usia 9tahun,gen2.bukan apa takut2 terkena tempat sunyi ke,buat persediaan la katakan.

    ReplyDelete
  123. en din,

    masalah tak boleh start biasanyua bukan sebab alternator,biasanya disebabkan bateri dan starter.

    cara nak test alternator ok atau tak:-

    1.cabut negatif kabel pada bateri ketika enjin hidup
    2.Jika kereta tak mati alternator masih ok

    saya rasa masalah cik din ni kepala bateri dah kotor sebab tu tak boleh start.bersihkan dengan curah air panas kat kepala bateri.

    ReplyDelete
  124. salam...
    saya nk tanya harap en. sudi mnjawap..pernah terjadi pada kenderaan saya di trafik light bila saya dah free gear tiba tiba pemijak klack tersangkut, bila saya nak masuk gear saya terpaksa cungkil pemijak klack untuk naik semula sebelum saya tekan pemijak klack untuk masuk gear..jarang berlaku tp merisaukan saya..kereta gran livina 2008 manual..

    lagi satu bila pagi2 nak start enjin ada bunyi mcm bunyi tersangkut bunyi dtang dari enjin..harap en. sudi jawap thanks..

    ReplyDelete
  125. saudara mohd shahrizam hashim,

    1.klac sangkut disebabkan klac pump bawah pedal dah kotor,pecah atau bocor,jangan biarkan sebaiknya terus tukar klac tersebut jika tidak ia akan melekat terus dan tak bleh masuk gear langsung.

    2.Kereta berkuasa melebihi 1000 cc adalah agak berat jadi kuasa bateri diperlukan agak kuat olehitu bila start enjin tindakan kuat starter diperlukan .Jika berbunyi seperti ketat adalah disebabkan oleh kuasa bateri yang semakin kurand sebab bateri dah lama atau starter yang kotor,tukar bateri atau servis starter nissan tersebut.

    ReplyDelete
  126. Saya menggunakan naza citra auto, masalah saya hari tu air masuk dalam gearbox. Saya sudah hantar ke bengkel dan mereka sudah buat flushing untuk kereta saya. Dan minyak gearbox menjadi seperti air bandung. Mekanik menggunakan 2 tong untuk flushing. Adakah apa-apa effect dalam jangka masa panjang? Tapi saya dapati ada sedikit sahaja lagi warna gearbox menjadi pink. Adakah ia akan kering?

    ReplyDelete
  127. saudara asyraf tak perlu risau kerana kuantiti air yang tertinggal amat sedikit dan ia akan mengering dengan sendirinya.
    Tindakan yang saudara Asyraf lakukan adalah betul ,cepat hantar ke bengkel jika air masuk ke gearbox .Tiada kesan jangka panjang seeloknya mencecah 40000 km semula tukar sekali lagi minyak gearbox.

    ReplyDelete
  128. Jika saudara ada lalu ke Bandar Saujana Putra di Jenjarom Selangor terdapat sebuah kedai repair gearbox sahaja,mungkin saudara boleh singgah ke sana.

    ReplyDelete
  129. Salam,

    Saya perhatikan ada gear oil bocor/titisan semasa kereta hidup, tapi apabila kereta mati, tiada plak titisan gear oil.. kat mana ye leaking tu.. apa perlu buat?

    ReplyDelete
  130. minyak gear selalu bocor pada speedometer dan tutup minyak auto

    ReplyDelete
  131. Salam...saya ada memebeli sebuah hilux sr turbo auto tahun 2003. Masalahnya hilux tersebut hanya 2 wheels dan bukannya 4 wheels. Jadi, saya bercadang hendak menambah gear 4wd. Soalan saya:
    1. perlukah saya memohon dengan JPJ utk penambahan gear baru tersebut.
    2. Agak2 berapa kos keseluruhan yg perlu bagi membolehkan hilux saya tu ada 4x4.
    Sekian...harap membantu.

    ReplyDelete
  132. Salam,

    Saye ade masalah pada hose auto oil yg masuk ke radiator....hose tersebut telah pecah....dah gantikan baru tp still pecah....x sampai seminggu ganti dh pecah balik....ape masalahnye ye. Adakah ini simptom gearbox nak rosak....atau perlu saye overhaul gearbox tersebut. Kebiasaannya brape kos overhaul untuk gearbox bg proton gen2? kalau nak ganti gearbox baru brape kos? nak comfirm takut kene tipu....Trima Kasih.

    >zaidi<

    ReplyDelete
  133. Kepanasan adalah punca utama semua hose pecah tak kira hose radiator,hose cooler,hose brek dsbnya.

    Gearbox saudara menjadi terlalu panas sehingga hse penyejukan tak berdaya menahan kepanasan tersebut.

    Ada juga minyak yang tidak sesuai dengan gearbox,gunakan sedikit treatment untk minyak gear.

    Minyak pennzoil umpamanya mempunyai daya tahan panas yang baik.

    Kos overhaul gearbox mencecah rm3200 dan sebuah gearbox gen2 kira2 rm3000

    ReplyDelete
  134. saudara shahrul nizam

    Upgrade ke 4x4 biasanya tak perlu jumpa JPJ melainkan jika enjin ditukar sekali.

    2.gearbox belakang,alat tukaran gear dan shaft untuk 4x4 menelan belanja kira2 rm2000 dan upah sekitar rm1000.

    ReplyDelete
  135. Assalammualaikum..

    Nak Tanya sikit pasal gear auto nie, saya pakai kereta saga lama auto sejak2 nie bila masuk nk start jalan ok tapi bila behenti di traffic light atau tengah brek nak jalan balik,bila tekan jer minyak rasa macam gear x lekat jer, tapi x lama tekan minyak lagi dia jalan balik tapi jarang2 lah, adakah gear box saya dah start nk rosak atau memang dah tahap serius, boleh bagi pandangan atau tunjuk ajar sikit tak sebab saya memang tak pandai pasal bab kereta nih...harap boleh tunjuk ajar....Terima kasih

    ReplyDelete
  136. saudara sazaly,

    Gegaran terjadi sebab d/shaft ke gearbox hampir rosak.

    Kena periksa drive shaft dalam ke gearbox ada kemungkinan besar telah haus,gantikan sebatang untuk kedua2 belah d/shaft dan tukar juga minyak gear auto.

    ReplyDelete
  137. salam tuan, diharap dapat bantu masalah sy.. sy pakai kereta saga lama tahun 2003 ..
    masalah kereta sy :
    1- bila steering pusing habis ke kanan.. akan ada bunyi *gup..tp bila pusing ke kiri.. x bunyi pulak..

    2- licking di bahagian engine.. terutama di bahagian dekat spug plug. apa yg pelru dilakukan? perlu ke tukar head? kos untuk head berapa ya?

    3- kereta tersengguk-senggunk bila mula2 bergerak.. sbb apa ya ?

    tq ..

    ReplyDelete
  138. saudara ary,

    1.bunyi tersebut adalah bunyi d/shaft dalam (housing d/shaft dah longgar)pada gearbox,jika bunyi pusing kanan bermakna sebelah kanan begitulah sebaliknya.

    2.Biasanya jika proton leaking sekitar spark plug adalah leaking head cover sahaja,gantikan getah sekeliling head cover tersebut,bersihkan sekitar plug dan lihat hasilnya.


    3.Tersengguk ni adalah biasa bagi kereta proton lama kerana karburator yang terlalu kotor,servis karburator setelah itu pastikan tukar fuel filter dan air filter.Pastikan rumah air filter selalu dibersihkan.

    ReplyDelete
  139. Selepas cuba untuk nampak pandai depan pomen. Akhirnya aku kantoi. haha.

    Bos. Dia cakap kereta auto tak pakai distributor. pakai ape ntah. Malu i. ahaha.

    Tapi aku dah bwk kat pusat servis proton dah. dia kate gearbox problem. Adooiii melayang duit

    ReplyDelete
  140. distributor tetap ada cuma tak panggil distrubor hanya gunakan electronic coilk berbentuk emat segi untuk alat sebar api ke plug

    ReplyDelete
  141. salam saya ada sebuah kembara auto tahun 1999 masalah sekarang enjin tak boleh start sehari bebelum nya boleh start tp susah nk idop....agak2 apa kemungkinan spark plug baru....lg satu model ni gna cdi ker contact point ...tq

    ReplyDelete
  142. heheh. betul tu tuan. itula yg pomen tu sebut. coil.

    ReplyDelete
  143. Saudara kembara auto,

    Model ni guna cdi.Susah start sebab throttle body dan fuel filter yang kotor.

    ReplyDelete
  144. assalamualaikum,, tuan,,sy nak tanya,sy pakai kereta honda city vtec tahun 2006, bila masuk gear reverse ada bungi 'duk' pastu baru dia gerak,,mcm sangkut pun ada,,sy baru tukar minyak gearbox,tp masa pomen tu isi,ada minyak yg tertumpah,dlm 100ml jugak kot,tp dia ckp xpe,,tp skang ni jd mcm tu bila masuk gear reverse sahaja,enjin pun mcm gegar ckit,minta penjelasan daripada tuan,terima kasih.

    ReplyDelete
  145. saudara kena periksa semula di kedai tersebut ,perlu pastikan reverse switch tak kena minyak gear dll,100 ml tu memang tak mengapa untuk gearbox tapi untuk tindakan sensor ia adalah kurang.

    ReplyDelete
  146. Hallo bos..
    Nak tanya sikit..
    Soalan 1.
    contoh:kereta proton wira 1.5 dah masuk gear semasa kereta tak dihidupkan.Apabila enjin dihidupkan kereta tersentak sebab gear 4 dah dimasukkan.
    Apakah kerosakan yang akan berlaku bos.

    Soalan 2.
    Apakah perbezaan diantara Overhaul dengan Top Overhaul.Kos Pembaikan Berapa.

    Soalan 3.
    Berapakah Harga karburetor Wira 1.5?

    Soalan 4.
    Kereta saya masa panaskan enjin akan keluarkan asap putih yang banyak.Minyak hitam selalu kurang sedikit sahaja.Apa masalahnyer Bos.

    Soalan 5.
    JangkaHayat Plug sepatutnya kena tukar bila yer.

    Soalan 6.
    Apabila saya hendak matikan enjin kereta.Enjin akan tersentap walaupun suis sudah dimatikan.Kenapa jadi macam tu Bos.

    Banyaknya soalan.
    Hehe..harap bos dapat jawab yer..
    Lagi satu bos buka kedai kat mana yer..
    Terima Kasih Bos.
    Jasa dan ilmu mu dihargai.
    Banyak info berkaitan kereta saya dapat dari blog bos.

    Yang Benar.
    Moyo's


    ReplyDelete
  147. saudara myo,

    1.Jika tersentak hanya sekali saja tiada kerosakan yang berlaku tetapi jika sengaja dilakukan berulang kali boleh merosakan keseluruhan komponen gearbox.

    2.Overhaul adalah membuka blok,head,piston,dsbnya,manakala top overhaul hanya buka head,bersihkan permukaan blok dan grind valve.Kos overhaul proton wira sekitar rm 1500-2000 manakala top overhaul adalah setengah dari kos overhaul.

    3.Harga untuk karb baru adalah rm1000++ jika 2nd hand dari kereta terpakai sekitar rm400

    4.Asap putih yang banyak menandakan piston ring yang dah haus teruk dan perlukan overhaul.Top overhaul juga harus dilakukan sekali,minyak hitam jadi likat dan membentuk kerak sekitar head dan blok menjadikan ia kurang sentiasa.

    5.Tukar plug adalah setiap 2 kali servis.

    6.Enjin tersentap kerana banyak karbon dan minyak yang tidak habis terbakar dan menyebabkan sedikit letupan dalam ruang pembakaran,disinilah overhaul memainkan peranan utama.

    Banyaknya jawapan,dari mana jumpa blog ni?semuga bahagia disamping keluarga tercinta,

    Yang benar

    sord87's

    ReplyDelete
  148. Hehe...Banyaknya jawapan.
    Terima Kasih Bos..Sord87
    Selalu Follow blog nih...
    Ni yang baru tanya soalan...sekali tanya banyak lak kan...nasib bos sudi jawab..terima kasih sekali laie..
    Banyak Info tentang kereta..
    Saya pun pakai kereta 2nd ja,tu yang cari input pasal keta.
    Saya tanya pakcik google..dia yang bagi website bos yang best dan friendly nih...

    Yang Menimba Ilmu..
    Moyo's

    ReplyDelete
  149. Asalamualaikum abg mekanik.sya pguna kereta saga lama 1.5 mnual..msalahnye kereta sdg dipandu lmpu amaran x mahu pdm seolah olah handbrake x dilepaskan..utk mklumat kereta saya ada msalah leaking gearbox.adakah masalah berpunca drpd minyak gearbox yang kurang?kalau ya,jikalau lmbt diservis apakah yg akan terjadi pd gearbox tersebut..terima kasih.

    ReplyDelete
  150. saudara king azrie,

    Jika minyak gear yang bocor agak sedikit dan tak menitik tak jadi masalah cuna pastikan ia ditambah dan jangan biarkan ia sampai kering.

    2.Jika lampu amaran h/brek tak padam suis bawah handle h/brek dah rosak

    3.Jika lampu amaran check engine(kalau ada)tak padam,cabut wayar negatif bateri selama2 minit dan pasangkan semula.

    ReplyDelete
  151. hello,
    aku guna waja 1.6 A. tadi pagi aku start engine kereta then aku switch on tu air-con. selepas tu engine mati pula...

    then aku testing x buka air-con, semuanya berjalan dgn lancar, x mati engine.

    so apa masalah kereta waja ku ni ar??

    ReplyDelete
  152. hello,
    aku pakai Waja 1.6 A. tadi pagi aku start enjin kreta then switch on tu aircon, selepas tu kereta mati enjin pula...

    then aku testing x buka air-con, semua b'jalan dgn lancar, x mati enjin..

    so apa masalah dan solution utk kereta waja ku ni ar???

    ReplyDelete
  153. saudara jon dan ching siokchun,

    masalah throttle body,idling tak betul,sebaiknya tukar throttle body!

    ReplyDelete
  154. Salam
    Saya pakai chery eastar.kereta saya mengalami masalah drop gear setelah menukar gear oil kali pertama.berlaku sentakan kuat pada memulakan gerakan dari gear 1 ke 2.semasa pemanduan..drop gear berlaku ketika saya membawa kereta pada kelajuan biasa antara 40-100km...tetapi tidak berlaku drop gear setelah saya memandu 110km keatas.
    Mohon penjelasan dan bantuan apa yang perlu saya lakukan untuk elak masalah ni.

    ReplyDelete
  155. saudara aku arjuna

    Selain dari minyak gear bocor atau kurang gear bertukar secara tiba2 ini juga disebabkan oleh sensor solenoid dalam kotak filter gearbox,ianya harus dibaiki atau ditukar.

    Tambahkan dulu minyak gear.

    ReplyDelete
  156. Cik boleh tak saya tahu jika saya tercampur minyak gearbox ke dalam tank minyak stering adakah ia boleh menyebabkan kerosakan?
    Boleh saya tahu tank minyak gearbox di bahagian mana satu kerana saya memakai kereta hyundai getz 1.3?

    ReplyDelete
  157. saudara aizat

    minyak gear dan minyak power stereng adalah berbeza.untuk minyak gearbox tiada tempat khas untuk tuang melainkan pada gearbox dari speedometer atau dari penutup bawah gearbox untuk kereta manual.

    Minyak power stereng,minyak brek ada tempat khas boleh tuang dari atas bersebelahan enjin sebelah kiri.

    Jangan tuang minyak gearbox dalam tangki kecil power stereng atau tangki kecil brek,boleh mengundang bahaya,hati2,tanya sesiapa yang lebih berpengalaman dalam kereta dari saudara aizat.

    ReplyDelete
  158. saudara aizat,

    ada satu lagi tangki kecil putih juga untuk minyak yang dipanggil minyak klac juga pada sebelah kiri enjin,semuanya ada 2 tangki kecil putih dan satu hitam (kadangkala putih juga) untuk minyak power stereng

    ReplyDelete
  159. Salam,

    Saya pakai satria 1.3 manual. Kelmarin hujan lebat and saya kena redah banjir. Sekarang ni boleh start tapi tak boleh masuk gear 1, masuk gear reverse pula ada bunyi. So kena tukar gearbox atau tukar minyak gearbox je ? And berapa anggaran kosnya pula ?

    ReplyDelete
  160. salam.. saya ade proton iswara 1.3 auto tahun 1993... setiap kali enjin dimatikan susah nak masuk gear.. contoh, pagi2 kena panaskan enjin lebih sploh minit baru bleh bergerak.. kalau biar lama pon akan jadi benda yang sama.. kalau boleh bergerak pon enjin akan mengaum pada speed 40kmj utk seketika sebelum tukar gear.. lagi lame panaskan enjin lagi sekejap ngauman enjin.. rasa2 apa masalah kereta saya? ke nak kene tukar seluruh gearbox dan berapa kos kalau tukar seluruh gearbox?? terima kasih..

    ReplyDelete
  161. salam saudara satria 1.3

    Air dah masuk kedalam gearbox satria tersebut,buangkan semua minyak gear dan tukar dengan minyak gear lain,pastikan semua air telah dikeluarkan.Kos tukar minyak gear sekitar rm100

    ReplyDelete
  162. saudara amirul

    Tukar speed sensor pada gearbox tersebut dahulu,minyak gear juga harus ditukar jika belum ditukar.Kos tukar speed sensor sekitar rm200

    ReplyDelete
  163. Salam tuan...nak tnya....Apa masalah yg berlaku bilamana sy nk masuk gear, tekan clutch sy rasa mcm ada sentakan pada enjin...ia dapat dirasai masa keadaan kereta di pandu sedikit laju..kalau slow xrasa lah...Sy pakai honda civic EK...Single Cam Vtec...Mohon pencerahan tuan sebelom sy bawa kekedai...baru jer berlaku pagi ini...

    ReplyDelete
  164. Salam saya pengguna saga fl
    Nak tnye la..knape kereta saya x boleh masuk gear.baru2 ni ade redah banjir...x de plak sy tukar2 gear..ade kaitan dgn gearbox atau klas plate yg abis?? agak2 bape kos utk dapat kan spare part original

    ReplyDelete
  165. salam saga fl,

    sebaiknya tukar minyak gear dahulu,kadangkala air masuk kedalam gearbox menyebabkan minyak gear bercampur air dan menyekat gear dari bekerja dengan baik.

    ReplyDelete
  166. saudara civic EK,

    sebaiknya periksa dulu clutch pump,jika bocor biasanya menyebabkan clutch pum tidakbekerja dengan baik dan sentakan mudah terjadi.

    Clutch pump ada pada pedal clutch dan pada atas gearbox

    ReplyDelete
  167. Salam..

    Bro,sy pkai wira s.e auto thun 03

    Mslh sy,aritu drive mlm dlm hujan lbat..pstu lmpu headlamp,dashboard skjp jd trang skjp jd malap.

    Pstu radio kjap ter on dan ter off sndiri..wiper pn mkin lama mkin slow..seolah2 xckup current..pstu tsadai tpi jalan..

    Lpas tu jump dgn kete len,sme jd normal balik n bleh drive balik uma..

    So sy suspek bateri atau alternator..dh tuka bteri bru beberapa hari lpas..n utk pngetahuan bro,sy dh cbut terminal negatif bteri time enjin running..utk check alternator,n xde mslh..enjin still running(sy cbut utk jgka masa lama gk)

    Pstu skg ni mslh y sama brulang..hrap bro dpt mbantu

    ReplyDelete
  168. salam,

    Ini masalah wiring pada alternator tersebut,ada kemungkinan wayar soket pada alternator tak sentuh betul atau tercabut.

    Wayar kuning pada alternator amat penting jika ia tercabut,bergoyang akan menyebabkan apa saja yang berlampu menjadi malap atau terang sekali sekala.

    ReplyDelete
  169. salam nk tny keta saya honda city 2003 idsi auto penyakit keta saya tu lampu D akan kelip2 n gear jd berat klu nk ilangkan kena matikan enjin n start lik br normal lik g kat workshop mamat tu kata auto sensor dia rosak soalan saya betul ke auto sensor tu rosak berapa kos tukar auto sensor tu n berapa ari nk wat tukar auto sensor tu

    ReplyDelete
  170. Peranan sensor adalah mengatur isyarat untuk tukar gear dan jika ia rosak dan isyarat tak sampai denagn tepat gear akan jadi berat dan kadangkala mengganggu sistem elektronik kereta.

    Kos tukar sensor tersebut sekitar rm200

    ReplyDelete
  171. salam,sy penguna kereta gen2 auto 1.6 2006.....masalahnye kereta ni sering bunyi mengaum samada enjin ataupun gearbox sy pon x pasti..kadang2 mase turun bukit autodrop ke gear rendah dye akan mengejut sedikit & bunyi mengaum.....baru2 ni sy baru ganti minyak gear 5 liter Rm 190..tp prblem tu still ade lagi.....adakah ini masalah gearbox atau sebaliknya?..

    ReplyDelete
  172. saudara syuk

    Memang biasa jika turun bukit rpm akan naik tinggi sedikit dan kembali asal pada jalan rata,ini kerana penggunaan minyak petrol yang bertambah.

    Akan tetapi jika selepas tukar minyak gear ia jadi demikian ada baiknya saudara periksa semula ,kadangkala minyak gear auto yang terlalu banyak dimasukan menyebabkan rpm jadi tak menentu sebab solenoid sensor dalam gearbox tak boleh mengawal isyarat tukar gear.

    ReplyDelete
  173. salam en.

    saya memandu kereta kembara ez,
    setiap kali on aircond..kereta mengaum dan bunyi bising serta kereta agak berat nak bawak...

    adakah disebabkan leaking pada gasket salah 1 faktor kereta jadi lembab..

    dan saya nak tanya jika saya start kereta buntik tik tok (mcm tin kne ketuk)berbunyi seketika...apakah tanda2 tersebut???

    t.kasih

    ReplyDelete
  174. saudara kembara ez,

    saudara kena periksa segera kereta tersebut ,minyak hitam kurang menyebabkan bunyi ketukan dalam enjin dan kesan ini juga memperlahankan komponen dalam enjin dan terasa berat bila hendak dibawa.

    2.Karbon yang banyak dalam enjin juga merosakan idling enjin .Periksa mekanisme FICD aircond untuk memastikan ia pada pelarasan yang betul.

    ReplyDelete
  175. apakah yang menyebabkan kereta mengaum dan bising apabila aircond dipasang ea?

    ReplyDelete
  176. Kereta akan mengauum/rpm akan ditinggikan sedikit tetapi jika RPM tinggi terlalu banyak adalah kerana:-

    1.FICD yang rosak
    2.Laras Distributor diaphragm yang tak sesuai
    3.Hose vakum yang bocor


    ReplyDelete
  177. Salam en, sy pkai viva manual . Lps 2 3 hr xbwk, Smlm kete tu xleh nk stat lgsung, pulas suis starter tu mmg xde bnyi pape tp lmpu indictor smua nyala. starter rosak ke bateri?

    ReplyDelete
  178. saudara viva manual,

    kalau semua lampu dah nyala tu,bateri dah weak,guna jumper pun ok jika tak mau tukar bateri

    ReplyDelete
  179. t.kasih banyak en sord...jasamu dikenang

    ReplyDelete
  180. Keta saya waja 1.8x mati apabila masuk N drpada reverse. Apakah masalah itu berpunca dari gearbox saya? Harap saudara sord dpt mmbantu

    ReplyDelete
  181. saudara Azlan,

    Periksa clutch dulu jika tak bocr ,maknanya masalah sensor pada gearbox.

    ReplyDelete
  182. salam sume.,
    sy pakai kete wira 1.5..sblm ni auto tp blan 2 2012 br ni tukar ke manual..,masalahnye gear 5 wat hal lak.., bile drive masuk gear 5pastu tekan minyak ok jalan baik punye tapi bile kita lpas je pedal minyak tuh die tendang ke free..,
    ape masalah die n nak wat cam ne??
    minta tolong..

    ReplyDelete
  183. salam,,sy pakai kreta mitsubishi galant vr4 auto.... masalah kreta sy ni blaku time sy nak memotong kreta lbh kurg dlm 100km/j,,,tetiba je mcm free gear(mcm gear kat N).sedangkan gear masih dlm D...smua gear x brfunsi(x mau jln) time blaku xde plak bunyi2 pelik kt gearbox.. sy cek myk gear cukp,xde bocor.. sy hidup engine,masuk gear D,n cek drive shaft kot2 trcabut x gak..ape prob ek? kena tuka gearbox ke ni?

    ReplyDelete
  184. saudara jers putih,

    Periksa clutch pump,jika pecah atau bocor gearbox tidak akan berfungsi.

    ReplyDelete
  185. saudara wira auto tukar manual,

    Masalah tu memang masalah gearbox,ada sesetengah w/syop boleh repair rosak gearbox tersebut

    ReplyDelete
  186. Salam Tuan Tanah,

    Saya ada soalan. saya pakai kereta Kancil AUTO enjin L6 EFRL Single Cam. Kereta salin enjin dalam bulan 9 2012. Sebelum ni pakai OK. Masalah kereta saya baru jadi dalam minggu lepas. Mula2 dengar bunyi bising macam bunyi belting kendur tiap kali start jalan gear 1. Sekarang bunyi tu dah hilang tapi datang pulak masalah gear. Bila masuk D, starting jalan nak masuk ke Gear 2, kadang2 sampai RPM 6k baru masuk gear 2 dan sentap kuat. Keadaan ni hanya jadi kalau bawak rilek2 contoh atas federal highway tgh jam. Kalau saya henjut lantai, gear masuk elok (mungkin sebab rpm dah tinggi). Masalah hanya jadi untuk starting dari Gear 1 ke Gear 2 sahaja. Gear 2 ke 3 and ke 4 takde masalah saya rasa.

    Apa masalah nya? adakah GB saya dah out? and kalau GB rosak, berbaloi baiki atau cari kat Halfcut GB lain (macam mana nak tau GB tu elok ke tak kalau amik kat halfcut)

    TQ and sorry kalau panjang sangat

    ReplyDelete
  187. Salam Tuan mekanik:
    Saya pakai Kia Spectra 1.6 Auto, 2003.
    Saya baru ganti minyak gearbox. selepas sebulan, meter speed dah tak bergerak. Kemudian bila saya masuk gear D, kereta boleh berjalan, tapi tak shift ke giar lain. Gear R o.k. Lampu OD dah tak menyala....Apa masaalahnya tuan?. Kalau repair berapa kos?. Terima kasih banyak2.

    ReplyDelete
  188. salam,saya baru tukar minyak auto pada perdana first model,silap tak guna minyak auto proton ,,setelah jalan lebih 40 km kereta jadi mengaum macam gear kosong。。。esok pagi saya start dan cuba masuk R tidak bergerak,masuk D pun tak bergerak。。。apakah masalahnya bos,,,tk。

    ReplyDelete
  189. Assalamualaikum..

    Saya pakai honda civic auto 1.6 efi 1996.
    Masalah:
    * Gearbox auto terlalu susah nak masuk ke gear reverse.Kadang2 hingga saya kena tunggu enjin panas dalam 15-20min baru bleh masuk.
    * Juga pertukan gear D3 ke D4 tidak lancar, seperti lembab. kelajuan jadi mcm drop jap.Susah nak terangkan...maaf.

    Memang sebelum ni saya ada buat pertukaran minyak auto..dan agak kerap.tapi masalah tetap wujud. Cuma sparepart yang berkaitan dgn minyak gear auto saya x pernah tukar cuma tukar minyak sahaja.

    So, adakah gearbox auto saya dah mmg rosak? perlu diganti?

    Atau ada cara lain yang dapat jimatkan sikit kos agar masalah ini dapat selesai..

    Terima kasih..harap dapat jelaskan

    ReplyDelete

Terimakasih yang tak terhingga kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung blog yang budiman . JUTAAN MAAF DIPOHON jika pertanyaan lambat dijawab.Segala soalan PASTI akan dijawab dan jawapan akan menyusul seberapa segera,sila kembali semula untuk melihat jawapan!

Diharapkan kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung budiman yang mengajukan soalan supaya memberikan gambaran keseluruhan kerosakan dan jenis kereta supaya jawapan yang terus kepada masalah dapat diberikan.

Jutaan terimakasih juga kepada yang memberikan sumbangan jawapan berdasarkan penggunaan model kereta yang sama dan pastikan model kereta juga diberitahu ketika mengajukan soalan.
Semuga apa yang diutarakan dalam jawapan dapat memberikan sedikit sebanyak manfaat untuk semua.

Nota:Kos baiki dan alatganti adalah anggaran,ia mungkin lebih atau kurang,Harap maklum!

Nota penting:Jangan ajukan soalan pada ruangan Google Reply untuk pos lama tahun-tahun sebelum 2016,Ini kerana soalan tersebut tidak akan dipaparkan oleh Pihak Google,saya akan siarkan soalan yang tidak dapat dijawab pada ruangan Google Reply ini pada pos saya di Google Plus beserta pencerahan dan penyelesaiannya.

Apa yang terbaik datangnya dari Allah dan yang buruk itu datangnya dari kekhilafan diri saya sendiri,

>